Naar cookieinstellingen
vis

We kiezen bewust vaker voor vis in plaats van vlees en deze vissoorten zijn het populairst

Lang niet iedereen heeft nog dagelijks vlees op het menu. In plaats van vlees kiezen consumenten vanwege duurzaamheid steeds vaker voor vis. Dat blijkt uit onderzoek van de keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC).

Bewuste Visweek

Van 25 september tot 1 oktober 2023 wordt tijdens de Bewuste Visweek aandacht gevraagd voor duurzame vis. Mits verantwoord gevangen of gekweekt heeft vis gezonde en duurzame voordelen ten opzichte van vlees. In dat kader hebben MSC en ASC in augustus van dit jaar onderzoek uit laten voeren. Daarbij is bekeken in hoeverre men vis als een onderdeel ziet van een duurzaam eetpatroon en dan ook in relatie tot vlees. Uit het onderzoek, uitgevoerd door Future of Food Institute, blijkt dat 31 procent van de Nederlanders in verband met duurzaamheid vaker voor vis in plaats van vlees probeert te kiezen. Wel blijkt dit voor een kleine derde van de mensen lastig: 30 procent geeft aan dat de wil er is, maar het nog niet lukt. Van de respondenten vindt 65 procent dat vis past in een duurzaam eetpatroon. In het geval van vlees is dat 39 procent.

duurzaam
Lees ook: Duurzaam eten wordt heel eenvoudig met deze tips

Vaker vis dan een jaar eerder

Uit het onderzoek is verder gebleken dat 27 procent vaker vis eet dan een jaar daarvoor. De belangrijkste reden daarvoor is dat men zich meer bewust is van vis als gezonde (62 procent) en als duurzame keuze (35 procent). 82 procent ziet vis als onderdeel van een gezond eetpatroon en 39 procent van de viseters ziet de gezondheid van vis als nummer 1 reden om vis te eten. 44 procent eet 1 keer per week of vaker vis en 42 procent van de consumenten let in de supermarkt op het MSC of ASC keurmerk.

vis
Lees ook: Is verse vis gezonder dan vis uit blik?

Meest gegeten vissoorten

Ook de keuze voor de verschillende vissoorten is onderzocht. Zalm blijkt met 72 procent het meest gegeten te worden. Daarna volgen met 63 procent kabeljauw, met 60 procent tonijn met 53 procent garnalen.

Voedingswaarde van vis

Vissen, schaal- en schelpdieren zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals zink, ijzer, vitamine A en B12 en omega-3 vetzuren. In verse vis kunnen soms echter ook schadelijke stoffen zitten. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 1 keer per week een portie te eten en te variëren met de soorten die u eet.

(Bron: archief, Food Cabinet. Foto: Food Cabinet)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.