vis

We kiezen bewust vaker voor vis in plaats van vlees en deze vissoorten zijn het populairst

Lang niet iedereen heeft nog dagelijks vlees op het menu. In plaats van vlees kiezen consumenten vanwege duurzaamheid steeds vaker voor vis. Dat blijkt uit onderzoek van de keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC).

Bewuste Visweek

Van 25 september tot 1 oktober 2023 wordt tijdens de Bewuste Visweek aandacht gevraagd voor duurzame vis. Mits verantwoord gevangen of gekweekt heeft vis gezonde en duurzame voordelen ten opzichte van vlees. In dat kader hebben MSC en ASC in augustus van dit jaar onderzoek uit laten voeren. Daarbij is bekeken in hoeverre men vis als een onderdeel ziet van een duurzaam eetpatroon en dan ook in relatie tot vlees. Uit het onderzoek, uitgevoerd door Future of Food Institute, blijkt dat 31 procent van de Nederlanders in verband met duurzaamheid vaker voor vis in plaats van vlees probeert te kiezen. Wel blijkt dit voor een kleine derde van de mensen lastig: 30 procent geeft aan dat de wil er is, maar het nog niet lukt. Van de respondenten vindt 65 procent dat vis past in een duurzaam eetpatroon. In het geval van vlees is dat 39 procent.

duurzaam
Lees ook: Duurzaam eten wordt heel eenvoudig met deze tips

Vaker vis dan een jaar eerder

Uit het onderzoek is verder gebleken dat 27 procent vaker vis eet dan een jaar daarvoor. De belangrijkste reden daarvoor is dat men zich meer bewust is van vis als gezonde (62 procent) en als duurzame keuze (35 procent). 82 procent ziet vis als onderdeel van een gezond eetpatroon en 39 procent van de viseters ziet de gezondheid van vis als nummer 1 reden om vis te eten. 44 procent eet 1 keer per week of vaker vis en 42 procent van de consumenten let in de supermarkt op het MSC of ASC keurmerk.

vis
Lees ook: Is verse vis gezonder dan vis uit blik?

Meest gegeten vissoorten

Ook de keuze voor de verschillende vissoorten is onderzocht. Zalm blijkt met 72 procent het meest gegeten te worden. Daarna volgen met 63 procent kabeljauw, met 60 procent tonijn met 53 procent garnalen.

Voedingswaarde van vis

Vissen, schaal- en schelpdieren zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals zink, ijzer, vitamine A en B12 en omega-3 vetzuren. In verse vis kunnen soms echter ook schadelijke stoffen zitten. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 1 keer per week een portie te eten en te variëren met de soorten die u eet.

(Bron: archief, Food Cabinet. Foto: Food Cabinet)

Geef een reactie