We gooien nog steeds heel veel voedsel weg

Jaarlijks wordt in Nederland ruim 2 miljard kilo eten weggegooid, gemiddeld 135 kilo per persoon. De overheidsdoelstelling om de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen wordt dan ook niet gehaald, blijkt uit recente rapportages.

Mentaliteit

Er zijn verschillende redenen dat er in Nederland zoveel voedsel wordt verspild. Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit vertelt aan de NOS dat de mentaliteit van de meeste mensen hier belangrijk in is. “Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem”, zegt Timmermans. “Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem.”

Houdbaarheidsdatum

Andere redenen dat mensen voedsel weggooien zijn een verlopen houdbaarheidsdatum en de vele impulsaankopen, die regelmatig ongeopend in de vuilnisbak verdwijnen. Veel mensen denken nog steeds dat voedsel niet meer eetbaar is zo gauw de houdbaarheidsdatum verstreken is. Maar volgens Toine Timmermans is dat bij veel producten niet het geval. Zo blijft yoghurt erna bijvoorbeeld nog langere tijd goed. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken laat onderzoeken of de regelgeving over houdbaarheidsdata versoepeld kan worden.

Verpakkingen

Uit onderzoek blijkt dat mensen die met een boodschappenlijstje gaan winkelen minder eten weggooien en om verspilling tegen te gaan, moeten consumenten bij supermarkten de mogelijkheid krijgen ook kleinere verpakkingen te kopen.

Ziekenhuizen en horeca

Grote verspillers naast de consumenten zijn ziekenhuizen en de horeca. Vaak vinden patiënten het eten in ziekenhuizen niet lekker, wat tot verspilling leidt. Een oplossing daar is mensen te laten kiezen uit meerdere menu’s en de kwaliteit te verbeteren. De voedselverspilling wordt dan fors teruggebracht én er wordt geld bespaard. Bij restaurants blijft vaak veel voedsel over, omdat het lastig is in te schatten hoeveel ze moeten maken. Nieuwe initiatieven zoals Get Chef’s en ResQ proberen dit soort maaltijden aan de man te brengen via apps.

Zelf kunt u ook wat aan verspilling doen, door niet teveel tegelijk te kopen en bijvoorbeeld groente en fruit op de juiste manier te bewaren.

(Bron: NOS)

Geef een reactie