Watermeloen eten? Zo weet u of hij rijp is
Publicatiedatum: 31 augustus 2021
In de zomer liggen de schappen er vol mee: watermeloenen. Ze zijn lekker, gezond, zitten zoals de naam al doet vermoeden, bomvol water en zijn geliefd bij groot en klein. Maar hoe weet u nou of de watermeloen rijp is?
Geen fruit maar groente
De watermeloen is de vrucht van de Citrullus lanatus. Afhankelijk van de soort is het vruchtvlees rood, wit, roze of oranje van kleur. Het is familie van de komkommer en eigenlijk ook geen fruit, maar een groente. Er bestaan meer dan 70 soorten. Ze groeien voornamelijk in (sub)tropische gebieden en hebben veel warmte en licht nodig. Ze zijn makkelijk te kruisen waardoor er veel verschillende soorten bestaan.
Rijpen aan de steel
Watermeloenen rijpen aan de steel. Door hun omvang liggen ze op de grond. Als ze geoogst worden, zijn ze rijp. Ze rijpen na de oogst niet door. De zon kleurt de vrucht groen, behalve het deel dat op de grond ligt. Dat is eerst wit, maar kleurt naarmate hij rijpt goud, geel van kleur.
Bron van vitamine en mineralen
De watermeloen is niet alleen lekker, hij is ook gezond. Hij zit vol vitamine A, B, C, E en K, calcium, magnesium en andere mineralen en is een goede dorstlesser. Ze bestaan namelijk voor mee dan 90 procent uit water. Gooi de pitjes niet weg, die zitten ook vol proteïne, vitamine en mineralen. Rooster ze en doe zo door een salade of over de yoghurt. Er zijn ook pitloze varianten te koop.
De kleur en staat van de schil
Hoe ziet u nu of de watermeloen in de schap rijp is? Er is een aantal zaken waar u op moet letten. Te beginnen de schil. Die moet glanzen en de vrucht moet er fris uitzien. Zit de schil vol deuken en bruine vlekken, laat hem dan liggen. Is de ligplek nog wit, dan is hij te vroeg geplukt. Maar is de plek goud, geel van kleur en de rest van de schil mooi donker groen, dan is hij rijp.
Niet de grootte maar het gewicht is bepalend
Ook het gewicht van de watermeloen speelt een rol. Rijpere watermeloenen zijn in verhouding zwaarder dan niet rijpe of overrijpe exemplaren. Een rijp exemplaar zit namelijk vol water en is dan ook vol van smaak. Dus niet hoe groot, maar hoe zwaar is van belang.
Hoe klinkt de watermeloen?
En dan is er nog een trucje waar u een rijpe watermeloen aan herkent: door er op te kloppen. “Hiervoor dien je de meloen wel even op te tillen”, aldus Hoshyar Barani tegen AD. Barani is al meer dan 20 jaar werkzaam bij groente- en fruitzaak Joop Sjouwerman in Hilversum. Til de vrucht op, tik tegen de zijkant en als er een hol geluid klink, dan zit er genoeg vocht en vruchtvlees in. Klinkt het dof of massief, dan kunt u hem beter laten liggen. Volgens Barani een geslaagd trucje om de rijpheid te achterhalen.
En heeft u dan een geschikt exemplaar gevonden, dan wordt het smullen. U kunt de watermeloen zo uit het vuistje eten, hem verwerken in zelfgemaakte waterijsjes en smoothies. En hij is lekker door de yoghurt of met een bolletje (room)ijs.
(Bron: AD, Verseoogst, Ahealthylife, Margriet)