Naar cookieinstellingen
wat kunt u het beste drinken bij het ontbijt?

Water, koffie, thee, melk of sap: dit kunt u het beste drinken bij het ontbijt

Het is ten eerste een kwestie van persoonlijke smaak wat u het liefste drinkt bij het ontbijt. Kunt u niet zonder een bak koffie of is vruchtensap meer uw smaak? Het kan allemaal, maar wat is daarnaast de gezondste keuze? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende drankjes op een rij.

Vruchtensap

Om maar meteen met vruchtensap te beginnen. Het lijkt ideaal om de dag met fruit te beginnen, maar vruchtensappen bevatten over het algemeen veel suiker. Voor 1 glas sinaasappelsap worden er 4 of 5 sinaasappels gebruikt. Veel meer dan u nodig heeft. Zo krijgt u dus ongemerkt veel calorieën binnen. En dat terwijl het niet echt vult. Een stuk fruit eten geeft een veel meer voldaan gevoel. En u krijgt ook meteen meer vezels binnen.

Er gaan daarnaast veel voedingsstoffen verloren tijdens het persen van het sap. Door de blootstelling aan licht gaat er bijvoorbeeld een deel van de vitamine C verloren. Ook kunnen de zuren die erin zitten de tanden aantasten en bij mensen die daar gevoelig voor zijn de maag prikkelen. Waardoor zij last kunnen krijgen van  brandend maagzuur.

Af en toe een glaasje bij het ontbijt kan (voor de meesten) geen kwaad, maar er zijn gezondere opties.

Melk

Gaat u ’s ochtends het liefst voor een glas melk? Dat is een prima keuze. U kunt het ook onderdeel van uw ontbijt zelf maken, door er ontbijtgranen aan toe te voegen. Melk bevat eiwit en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Nadeel is dat melk verzadigde vetten bevat. In de magere en halfvolle variant is dit overigens een stuk minder. Deze staan dan ook in de Schijf van Vijf.

Drinkt u geen melk, dan is sojadrink verrijkt met calcium en vitamine B12 een alternatief. Haver- en amandelmelk staan niet in de Schijf van Vijf, omdat ze te weinig eiwit bevatten in vergelijking met gewone melk.

eten en drinken
Lees ook: Drinken bij het eten, is het goed voor u?

Koffie

Buiten dat koffie qua smaak graag gedronken wordt, heeft het voor veel mensen een extra meerwaarde, vanwege de extra energie die we ervan krijgen. Ook heeft het drinken van 2 tot 4 koppen per dag volgens het Voedingscentrum vele gezondheidsvoordelen. Het verlaagt onder andere het risico op hartziekten en diabetes type 2.

Er zit wel een verschil in het soort koffie. Met veel suiker en melk is het een minder verantwoorde keuze dan wanneer de koffie zwart gedronken wordt. Alleen de laatste optie staat in de Schijf van Vijf. Ook kunt u het best kiezen voor goed gefilterde koffie. Koffie uit bijvoorbeeld een cafetière bevat namelijk aanzienlijk meer van de stoffen cafestol en kahweol. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in uw bloed blijft plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Daarnaast kunnen mensen met een gevoelige maag niet goed reageren op een kop koffie bij het ontbijt. Laat staan als ze dat op een lege maag doen, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval.

Thee

Net als koffie bevat thee cafeïne (theïne) en kan het bij het begin van de dag net wat meer energie geven. Bij een kop filterkoffie moet u dan denken aan zo’n 60 milligram cafeïne. In een gemiddelde kop zwarte thee zit 30 milligram en in een kop groene thee 20 milligram. Kruidentheeën, waar geen blaadjes van de theeplant voor gebruikt zijn, bevatten geen theïne. Zoals bijvoorbeeld kamillethee, muntthee en rooibosthee.

Zonder suiker bevat thee geen calorieën en het staat in de Schijf van Vijf als een gezonde manier om de dorst mee te lessen. Groene en zwarte thee bevatten daarnaast antioxidanten, verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Van groene thee is het daarnaast bekend dat het een gunstig effect heeft op de stofwisseling en een snellere verbranding van vet. (Engelstalige link)

ontbijt
Lees ook: Het ontbijt overslaan, is dat echt zo ongezond?

Water

En dan eindigen we met water. Na een nacht niet drinken is dit de gezondste optie om het lichaam weer van vocht te voorzien. Het bevat geen calorieën en het tast de tanden niet aan. Maar kraanwater bevat wel de mineralen calcium, magnesium en natrium. In vergelijking met melk ligt het calciumgehalte overigens wel een stuk lager. In 100 milliliter water 5 milligram en in 100 milliliter melk 123 milligram. Water is ook een ideale manier om de stoelgang te stimuleren. Dat werkt nog sterker wanneer u al een glas water op de lege maag drinkt. Sommige mensen krijgen kramp wanneer ze water te koud drinken. In dat geval kan lauw water een alternatief zijn.

Gaat u voor water met koolzuur (prik), dan is dat wel wat zuurder dan water, maar weer niet zo zuur dat net zo het slecht is voor de tanden als vruchtensap of frisdrank.

Conclusie: water is de gezondste optie bij het ontbijt, maar melk, koffie en thee zijn ook prima opties. Alleen vruchtensap kunt u misschien beter niet elke ochtend drinken.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, AD, Men’sHealth. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (5)

    Amar says:

    Eerst drinken en dan eten dat is de beste optie

    Deerntje says:

    Is een beker koffie met 1/3 koffie en 2/3 melk ook een goede keuze?

      MAX Vandaag says:

      Beste Deerntje, bedankt voor uw reactie. Zeker, want zowel koffie als melk is een goede optie, dus de twee combineren is zeker een goede keuze. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    hikhik says:

    Ik zweer bij graanjenever

    Adriaan K says:

    Ik zou zeggen geniet gewoon lekker!
    Je wilt niet in je kist stappen met als allerlaatste gedachte “had ik nou maar vaker een lekker bakkie koffie genomen”….

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.