Wat zijn de verschillen tussen een sjalot en een gele ui? En zijn ze door elkaar te vervangen in een gerecht?
Publicatiedatum: 15 mei 2024
Er zijn verschillende soorten uien. Denk aan de witte, gele of rode ui, sjalotten en bosui. Ze zijn en smaken allemaal anders. Wat zijn de verschillen tussen uien en sjalotten? En kunt u zomaar de een voor de ander vervangen?
Een sjalot is geen ui
De verschillen tussen de diverse soorten uien hebben we al eerder op een rij gezet. We gaan nu iets dieper in op de gele ui en de sjalot. Allereerst: sjalotten zijn eigenlijk geen uien. Ze groeien net zoals knoflook in kleine bolletjes aan elkaar in een tros. Het is dan ook familie van de look. Gele uien groeien onder de grond, alleen.
De smaak is anders
Daarnaast smaken ze allebei ook anders. Rauw kan een sjalot best pittig zijn, maar wanneer u hem in de pan bakt, wordt ‘ie juist zoet. Dan karamelliseert hij namelijk. Een rauwe gele ui kan ook sterk smaken. Maar daar houden we in Nederland wel van. Denk bijvoorbeeld bij de haring of bij een frikandel speciaal.
Wanneer u last heeft van tranende ogen of een loopneus krijgt bij het snijden van een gele ui, zal dit nog erger zijn bij een sjalot. Deze veroorzaakt namelijk meer irritatie.
Ook de structuur verschilt met die van een gele ui
Een sjalot is kleiner en langwerpiger dan een gele ui. Ook de binnenkant verschilt. De laagjes zijn kleiner, waardoor veel chef-koks het gemakkelijker vinden om er kleine stukjes van te snijden, dan van een gele ui.
Is een sjalot te vervangen voor een gele ui of andersom?
In de meeste recepten staat dat 1 ui nodig is. Hierbij wordt dan de gele variant bedoeld. Maar wilt u liever een sjalot gebruiken? Dan kan dat ook gewoon. Voor 1 (grote) gele ui kunt u 3 sjalotten gebruiken. Dit komt omdat ze een stuk kleiner zijn. Andersom geldt het ook: staat er 1 sjalot in het recept? Gebruik dan 1/3 van een (grote) gele ui.
(Bron: archief, Culy, 24Kitchen, Jumbo, Margriet. Foto: Shutterstock)