Aardappelen, hele en gesneden op een zalmroze achtergrond.

Wat zijn de verschillen tussen aardappel en zoete aardappel? En zijn ze door elkaar te vervangen?

De aardappel kennen we in Nederland al lang. Het is inmiddels een oer-Hollands product geworden. De zoete aardappel heeft zijn intrede ook gedaan en is bijna niet meer weg te denken. Maar wat is het verschil tussen die 2? En zijn ze ook door elkaar te vervangen?

De zoete aardappel

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel. Wel bevat hij zoals onze gewone aardappel veel zetmeel. Deze soort is ook wel bekend onder de naam bataat. Het is de knolvormige wortel van een plant. In Nederland kennen we vooral de oranje variant, maar er zijn veel meer soorten. Hij kan ook lichtgeel of meer paarsachtig van kleur zijn. Ook de vorm varieert, van rond tot langwerpig. De term zoet heeft hij gekregen doordat er suikers inzitten. Hij smaakt daarmee ook zoeter dan de gewone versie.

Zoete aardappelen op een houten plank.

Gewone aardappelen

Aardappels behoren tot de nachtschadefamilie, net zoals paprika en tomaat. Buiten ons land worden aardappels als groente gezien, maar vanwege de koolhydraten (zetmelen), staan ze bij ons in de Schijf van Vijf in de categorie brood en granen.

aardappels
Lees ook: Zijn aardappels gezond of dikmakers?

Wat is gezonder, gewone of zoete aardappel?

De zoete aardappel heeft een gezonder imago, maar dat is niet helemaal waar. Qua voedingswaarden zijn ze ongeveer gelijk. De gewone aardappel bevat meer vitamine B6 en de zoete bevat meer vitamine A. Daarnaast verschilt het soort koolhydraten in de aardappels. In de zoete variant zitten veel snelle koolhydraten, in de gewone variant zit vooral zetmeel als koolhydraat.

Het is dus niet te zeggen of de één gezonder is dan de ander. Het belangrijkste is en blijft om gevarieerd te eten, dus wissel vooral de gewone en zoete aardappel eens af.

Kunt u een gewone aardappel vervangen voor een zoete?

Eigenlijk alles wat u met gewone aardappel kunt maken, kunt u ook met de zoete versie maken. Het draait hierbij vooral om uw eigen smaak. Maak er eens friet van of puree. Bak ze in de pan als blokjes of schijfjes. Verwerk het in een stamppot, in een soep of in een salade. Of maak bijvoorbeeld eens zoete aardappel wafels!

Voor meer recepten met (zoete) aardappel, kunt u terecht op onze receptenpagina.

De receptenpagina

Een kamerplant kweken

Wist u dat u ook een kamerplant kunt kweken uit een zoete aardappel? Alles wat u ervoor nodig heeft is een glas, water, eventueel cocktailprikkers en wat geduld. Meer hierover kunt u hier lezen.

(Bron: Foodies Magazine, het Voedingscentrum, RTL Nieuws, Culy, Veggipedia. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie