Naar cookieinstellingen
wat stond er vroeger op het menu

Wat stond er vroeger op het menu?

Wie tegenwoordig uit gaat eten, heeft keuze uit de meest veelzijdige gerechten. Vegetarisch, glutenvrij of een delicatesse uit een ver land, er is van alles te krijgen. Vroeger was uit eten gaan helemaal niet zo vanzelfsprekend en was het aanbod lang niet zo groot. Wat stond er toen dan wel op het menu?

Sober en bescheiden

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog staat soberheid centraal. De meeste huishoudens hebben maar weinig te besteden en er is geen geld om uit eten te gaan, dit is vooral besteed aan de rijken. Aan het begin van de jaren 50 is er nog veel voedselschaarste en zijn ook de rijken in hun aankopen beperkt. De menukaart in restaurants is bescheiden en bestaat voornamelijk uit brood, gekookte aardappelen, groenten van het seizoen en voor wie geld over heeft, een stukje vlees.

Opkomst van het nieuwe eten

In de tweede helft van de jaren 50 komt hier verandering in. De welvaart groeit waardoor de mogelijkheid ontstaat om anders te eten. De meeste Nederlanders hebben, voor die tijd, nog nooit een champignon, spaghetti of hamburger geproefd, maar kunnen door hun hogere inkomens op vakantie naar het buitenland. Hier eten zij gerechten die ze nooit eerder hebben geproefd. Het volk is zo enthousiast dat zij ook de Italiaanse pizza in hun eigen land willen eten. Zo ontstaat de opkomst van de Italiaanse pizzeria, de Franse bistro, het Griekse restaurant en misschien nog wel de meest populaire: de Chinees. Driekwart van de Nederlanders gaat 20 jaar later regelmatig uit eten om de spanning van het vernieuwde eten te ervaren.

Eten bij de Chinees

Hoewel de Chinees al voor de oorlog in ons land te vinden is, wordt deze pas in de jaren 60 populair. Voor veel mensen is het eten van de Oosterse keuken, de eerste ervaring met buitenlands eten. De reden dat de Nederlanders kiezen voor eten bij de Chinees, is dat het eten daar goedkoop is en geserveerd wordt in grote porties. De mensen die het eten buitenshuis toch te spannend vinden, kunnen de maaltijd afhalen en laten opscheppen in een van huis meegebrachte pan. Nasi en bami zijn gerechten die het erg goed doen en voor de gasten die nog terughoudend zijn in het proeven van buitenlandse gerechten, staat er in sommige restaurants toch een biefstuk met wat friet op het menu.

De Nederlandse keuken

Terwijl de populariteit van buitenlands eten stijgt, lijkt het alsof de Nederlandse restaurants in de jaren 60 stilstaan. In veel keukens is blik- en diepvriesvoedsel de norm en de menukaarten van de restaurants verschillen maar weinig van elkaar. De meeste kaarten bestaan uit huzarensalade, een Russisch ei en schelvislever als vooraf. Er is kippen- of gebonden champignonsoep en als hoofdgerecht een stuk vlees met frites en doperwten. Op 9 maart 1967 besluit een groep restaurateurs dat het anders moet. Zij richten de ‘Alliance Gastronomique Néerlandaise’ op. Met de verklaring van de bond willen ze duidelijk maken dat er wat gedaan moet worden aan de smaakvervlakking en het grote gebrek aan kwaliteitsproducten. Dit betekent het einde van de blikgroente en de introductie van verse seizoensingrediënten. Zoals de naam van het verbond al verklapt, is het Franse eten in de nieuwe keuken van de Nederlandse restaurants (nog steeds) een grote inspiratie.

De Smaak van Vroeger

In de podcastserie De Smaak van Vroeger gaat Janny van der Heijden op zoek naar eet-herinneringen. Wat kwam er vroeger dagelijks op tafel en waar werd naar uitgekeken? Welke geur brengt mooie of juist minder leuke herinneringen naar boven? Hoe zag een feestmaaltijd er uit en werd er ook getrakteerd? Was er armoede of welvaart? Janny gaat kriskras door Nederland om herinneringen op te halen bij mensen die daar smakelijk over kunnen vertellen én verrast hen met het favoriete lekkers uit hun jeugd. De podcast kunt u beluisteren op onze podcast-pagina.

(Bron: Quest, anderetijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.