Wat moet u met gebruikte koffiecapsules doen?
Publicatiedatum: 3 juni 2023
De klassieke filterkoffie en koffiepads krijgen steeds meer concurrentie in Nederland. Koffie uit capsules, ook wel cups genoemd, is al jarenlang aan een opmars bezig. Hoe werkt het? Levert het betere koffie op? En wat moet u na gebruik doen met de capsules?
Hoe maakt u capsulekoffie?
Heeft u de reclames voor capsulekoffie met George Clooney wel eens voorbij zien komen? Vrijwel alle soorten koffie, van espresso en cappuccino tot ristretto, zijn in capsulevorm verkrijgbaar. Deze capsules zijn meestal van aluminium en/of plastic, maar kunnen ook van biologisch afbreekbaar materiaal zijn. Als u er thuis mee aan de slag wil, let erop of capsules van bepaalde soorten (zoals Nespresso, Dolce Gusto, Douwe Egberts, Lavazza en L’Or) wel of niet in het apparaat passen. Maar het bereiden kost niet veel tijd. U doet de capsule in de daarvoor bestemde opening, het apparaat drukt de koffie door de bedekkende folie heen en doet er heet water bij. En dan staat er een kopje koffie voor u klaar. Voor cappuccino kunt u bovendien extra capsules met melk gebruiken.
Is capsulekoffie beter dan pads of filterkoffie?
Volgens liefhebbers hebben de luchtdicht verpakte capsules een vollere smaak dan pads en filterkoffie. U heeft bovendien de keuze uit meer smaken waarmee u kunt variëren. Daar staat tegenover dat de capsules meer cafestol bevatten, omdat de pads en filters dit bestanddeel eruit filteren. Een hoog gehalte cafestol in uw lichaam kan zorgen voor een verhoogde aanmaak van cholesterol. Volgens het Voedingscentrum kunt u het best maximaal 2 à 3 kopjes capsulekoffie per dag drinken.
Verder is koffiecapsule vaak duurder dan pads en filterkoffie. Kredietspecialist Freo heeft in 2020 onderzoek gedaan naar de gemiddelde prijs van een kopje koffie, per eenheid. Voor de duurste kopjes capsulekoffie bent u 20,50 euro kwijt voor een pakket van 50 stuks, oftewel 41 cent per kopje koffie. Het goedkoopste alternatief is 13 cent per kopje (3 euro voor 24 capsules). Bij de pads varieert de prijs per kopje tussen de 4 en 12 cent, terwijl de filterkoffie doorgaans het goedkoopst is (2 tot 5 cent per kopje). Tot slot hebben koffiepads ook een praktische toepassing, om vervelende geurtjes uit uw schoenen te verwijderen. Met filterkoffie en capsules gaat dat een stuk lastiger… Maar welke soort koffie het lekkerst is, dat is uiteraard voor iedereen anders.
Wat doet u met gebruikte koffiecapsules?
Wat u na gebruik met de capsule moet doen, is niet altijd duidelijk. Waar koffiepads sinds 2023 in de gft-bak mogen, zijn de koffiecapsules bestemd voor het restafval. Dat geldt ook voor de zogeheten composteerbare cups, van biologisch afbreekbaar materiaal. Milieu Centraal raadt vooralsnog niet aan om deze capsules in de gft-bak te gooien. Want deze capsules breken zichzelf wel af, maar composteren in een laag tempo. Het is ook niet toegestaan om ze in de zak met plastic afval te gooien, omdat er koffieresten in de capsules achter kunnen blijven.
Maar de meeste merken bieden een milieuvriendelijker optie aan voor gebruikte capsules. Bij aanschaf van een pakket kunt u een recyclingzak meekrijgen, zodat u de capsules na gebruik weer in kunt leveren. Ook Blokker heeft een recyclingprogramma, met bijbehorende recyclingzak, voor gebruikte koffiecapsules van de verschillende merken. Op die manier zijn er in 2022 ruim 40 miljoen capsules gerecyled.
(Bron: Archief, Kassa, Consumentenbond, Elsa.decorexpro.com, Nescafé, Koffiekennis.nl, Voedingscentrum, Freo, VANG Huishoudelijk afval, Blokker. Foto: Shutterstock)