Naar cookieinstellingen
Zwitserse rösti in een gietijzeren pan.

Wat is rösti en waar kunt u deze aardappelpannenkoek bij eten?

Wie weleens in Zwitserland of de naburige landen op vakantie is geweest zal vast rösti hebben gegeten. Het is een typisch Zwitsers gerecht. Geraspte en gebakken aardappels, traditioneel met ui en spek. We vertellen hoe u het kunt verwerken in een gerecht en leggen nog iets meer uit wat het is.

Wat is rösti?

We schreven het al even, rösti is geraspte en gebakken aardappels. Meestal wordt dit als één grote pannenkoek gebakken, maar het is ook als losse knapperige slierten te eten. Oorspronkelijk wordt het in Zwitserland gegeten als ontbijt. Zo hadden de boeren een stevige maaltijd om de dag door te komen. Maar tegenwoordig kan het bijna op elk moment van de dag gegeten worden. Want het is ook lekker tijdens de lunch of als bijgerecht bij het diner.

Zelf rösti maken

U kunt de geraspte aardappel kant-en-klaar in de supermarkt halen, maar u kunt het ook zelf maken. Dat kan op 2 manieren: met rauwe en voorgekookte aardappelen. In Zwitserland werken ze met de voorgekookte aardappelen. Dat heeft als voordelen dat het niet verkleurt, wat bij rauwe aardappelen wel gebeurt. Daarnaast gaart het sneller en u hoeft geen water uit de aardappelen te knijpen. Dat kan dus best wat kracht en werk schelen. Rauwe aardappelen zorgen voor een knapperige rösti en de voorgekookte zorgen voor een romige binnenkant. Het is dus maar net wat uw voorkeur heeft.

Recept voor zuurkoolrösti

Let hierop bij het bakken

Een extra tip bij het maken van een aardappelpannenkoek: zorg dat u de geraspte aardappel goed in de vorm of pan kneedt en aandrukt. Draai het geheel niet te vroeg om in de pan, anders kan het uit elkaar vallen. Het beste is om een zware koekenpan te gebruiken met antiaanbaklaag of kies een gietijzeren pan. Dan lukt het om hem krokant te bakken, zonder aan te branden.

Kunt u ook zoete aardappel of andere groenten gebruiken?

Rösti hoeft niet alleen van aardappel gemaakt te worden. In het recept hierboven gebruikt Sandra Ysbrandy naast aardappel ook zuurkool. Maar ze heeft ook een recept waar helemaal geen aardappel in zit, maar wel pastinaak en spinazie. Een versie met bloemkool kan ook. Of kies eens voor zoete aardappel, dan krijgt u een hele andere smaak.

Andere gerechten maken met de geraspte aardappel

Naast de aardappelpannenkoek, is de geraspte aardappel ook in een losse vorm of kleinere, dikke rondjes verkrijgbaar. Die laatste worden ook wel röstikoekjes genoemd. Dan wordt het meer als bijgerecht gegeten. Kies ook eens om het te gebruiken in een ovenschotel. Eet de koekjes bijvoorbeeld eens bij een zelfgemaakte soep, zoals het recept hieronder.

Prei-kerriesoep met rösti

Kleine röstirondjes, ook wel röstikoeken genoemd.

Is rösti hetzelfde als hash browns en latkes?

Het geraspte aardappelgerecht uit Zwitserland lijkt heel erg op de Amerikaanse hash browns en op de Joodse latkes. Hash browns zijn dan ook geraspte aardappels die vaak bij het ontbijt gegeten worden. Ze worden gebakken of gegrild. Het bevat traditioneel gezien alleen aardappel. Latkes zijn krokant gebakken aardappelkoekjes van geraspte aardappelen en ui. Rösti is dus aardappel, ui en spek. Daarmee verschilt het dus ietsje van hash browns en latkes.

Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen.
Lees ook: Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen

Wilt u meer receptinspiratie? Dat kan hier.

(Bron: Culy, Delicious Magazine, Albert Heijn, Lekker en Simpel. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.