Wat is kweekvlees en gaat het op korte termijn vlees vervangen?
Publicatiedatum: 26 mei 2024
Verschillende bedrijven zijn druk bezig met de ontwikkeling van kweekvlees. Een select groepje Nederlanders heeft het in een laboratorium geproduceerde vlees zelfs al mogen proberen. Maar hoe maken producenten kweekvlees? En gaat dit op korte termijn regulier vlees vervangen op uw bord?
Wat is kweekvlees?
Kweekvleesproducenten maken kweekvlees in laboratoria door stamcellen van levende dieren te gebruiken. Deze halen ze met een prik uit het lichaam van het dier. In het laboratorium zetten ze de stamcellen om in spier- en vetcellen. De bedoeling is dat het vlees hetzelfde smaakt, zonder dat hier dieren voor geslacht worden. Kweekvlees is dus een stuk diervriendelijker dan regulier vlees. Toch is het onwaarschijnlijk dat we binnen nu en enkele jaren allemaal kweekvlees eten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet de voedselveiligheid eerst controleren, vervolgens moeten de EU-lidstaten hun goedkeuring geven aan het op de markt brengen van kweekvlees. Het in het laboratorium gekweekte vlees is bovendien nog erg duur. Ook zijn er twijfels over de milieuvriendelijkheid ervan.
Milieuvriendelijk
De producenten van kweekvlees claimen graag dat het proces milieuvriendelijker is dan het proces achter regulier vlees. Toch zet een Amerikaanse studie hier vraagtekens bij. De milieuschade van kweekvlees zit hem in het bestellen van groei- en voedingsstoffen. Deze zijn noodzakelijk om de stamcellen om te zetten in vlees. Er komen veel broeikasgassen vrij bij de productie van deze stoffen. Het voorkomen van bacteriële groei in het in het laboratorium gekweekte vlees kost ook veel energie. De exacte klimaatafdruk van de productie van kweekvlees is nog onduidelijk, maar dat er veel energie voor nodig is, lijkt onontkoombaar. Kweekvlees is in ieder geval diervriendelijker dan normaal vlees, maar of het op termijn ook milieuvriendelijker is, is nog onduidelijk.
Hoge prijs
Naast dat de Europese Unie nog geen toestemming geeft voor het aanbieden van kweekvlees, is de productie ervan nog niet zo ver dat het betaalbaar is. De prijs per kilo ligt rond de 100 euro. Dat is al een stuk lager dan de prijs van de eerste kweekburger in 2013, die 250.000 euro kost. Toch is er nog een hele weg te gaan om dit te verlagen naar de gewenste 5 euro per kilo. Dit komt omdat grootschalige productie ingewikkeld en duur is. Momenteel duurt het proces van stamcel tot stuk vlees 2 tot 8 weken.
Over de voedingswaarde van kweekvlees hoeft u zich overigens geen zorgen te maken, deze is gelijk aan normaal vlees. Volgens het selecte groepje dat het al heeft mogen proeven, is de smaak ook vergelijkbaar.
(Bron: NU.nl, Volkskrant, CSH, NPO Kennis, NOS. Foto: Shutterstock)