Naar cookieinstellingen
Gaat kweekvlees op korte termijn regulier vlees vervangen?

Wat is kweekvlees en gaat het op korte termijn vlees vervangen?

Verschillende bedrijven zijn druk bezig met de ontwikkeling van kweekvlees. Een select groepje Nederlanders heeft het in een laboratorium geproduceerde vlees zelfs al mogen proberen. Maar hoe maken producenten kweekvlees? En gaat dit op korte termijn regulier vlees vervangen op uw bord?

Wat is kweekvlees?

Kweekvleesproducenten maken kweekvlees in laboratoria door stamcellen van levende dieren te gebruiken. Deze halen ze met een prik uit het lichaam van het dier. In het laboratorium zetten ze de stamcellen om in spier- en vetcellen. De bedoeling is dat het vlees hetzelfde smaakt, zonder dat hier dieren voor geslacht worden. Kweekvlees is dus een stuk diervriendelijker dan regulier vlees. Toch is het onwaarschijnlijk dat we binnen nu en enkele jaren allemaal kweekvlees eten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet de voedselveiligheid eerst controleren, vervolgens moeten de EU-lidstaten hun goedkeuring geven aan het op de markt brengen van kweekvlees. Het in het laboratorium gekweekte vlees is bovendien nog erg duur. Ook zijn er twijfels over de milieuvriendelijkheid ervan.

Milieuvriendelijk

De producenten van kweekvlees claimen graag dat het proces milieuvriendelijker is dan het proces achter regulier vlees. Toch zet een Amerikaanse studie hier vraagtekens bij. De milieuschade van kweekvlees zit hem in het bestellen van groei- en voedingsstoffen. Deze zijn noodzakelijk om de stamcellen om te zetten in vlees. Er komen veel broeikasgassen vrij bij de productie van deze stoffen. Het voorkomen van bacteriële groei in het in het laboratorium gekweekte vlees kost ook veel energie. De exacte klimaatafdruk van de productie van kweekvlees is nog onduidelijk, maar dat er veel energie voor nodig is, lijkt onontkoombaar. Kweekvlees is in ieder geval diervriendelijker dan normaal vlees, maar of het op termijn ook milieuvriendelijker is, is nog onduidelijk.

Hoge prijs

Naast dat de Europese Unie nog geen toestemming geeft voor het aanbieden van kweekvlees, is de productie ervan nog niet zo ver dat het betaalbaar is. De prijs per kilo ligt rond de 100 euro. Dat is al een stuk lager dan de prijs van de eerste kweekburger in 2013, die 250.000 euro kost. Toch is er nog een hele weg te gaan om dit te verlagen naar de gewenste 5 euro per kilo. Dit komt omdat grootschalige productie ingewikkeld en duur is. Momenteel duurt het proces van stamcel tot stuk vlees 2 tot 8 weken.

Over de voedingswaarde van kweekvlees hoeft u zich overigens geen zorgen te maken, deze is gelijk aan normaal vlees. Volgens het selecte groepje dat het al heeft mogen proeven, is de smaak ook vergelijkbaar.

(Bron: NU.nl, Volkskrant, CSH, NPO Kennis, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.