krenten en rozijnen

Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen en wat kun je waarvoor gebruiken?

Krenten en rozijnen lijken behoorlijk op elkaar en zijn beide afkomstig van druiven. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen de 2. Dat geldt zowel voor waar ze vandaan komen als voor de gebruikte druivensoort.

Zo ontstaan rozijnen

Er worden verschillende soorten druiven voor rozijnen gebruikt, afkomstig van over de hele wereld. Maar het meest de Sultana-druif, die vooral rond het Middellandse Zeegebied voorkomt. Het is een witte druif en de rozijnen ervan kunnen geel zijn, maar ook zwart. Dat zit hem in de manier van bewerken. Na het plukken worden de druiven gedroogd. Dit zorgt ervoor dat ze krimpen en een donkere kleur krijgen. Gele rozijnen worden voor het drogen echter eerst in een zoutmengsel gedrenkt. Hierdoor behouden ze hun lichte kleur. De rozijnen krijgen vervolgens nog een behandeling met sulfiet en zwaveldoixide om ze langer houdbaar te maken en latere bruining tegen te gaan.

rozijnen
Lees ook: Rozijnen, gezond als tussendoortje of toch niet?

Zo ontstaan krenten

Krenten zijn van 1 specifieke soort druif afkomstig: de Korinthe, afkomstig uit de gelijknamige Griekse regio. Deze druivensoort is klein en blauw en ziet er meer uit als een bes. Eenmaal gedroogd, zijn de krenten donkerder en zuurder dan rozijnen. Wel geldt dat des te donkerder ze zijn, des te zoeter de krenten. Omdat ze van slechts 1 druivensoort afkomstig zijn, die minder talrijk verkrijgbaar is, zijn ze duurder dan rozijnen.

krenten en rozijnen

Donkere rozijnen, lichte rozijnen en krenten.

Waarvoor zijn krenten en rozijnen te gebruiken?

Krenten en rozijnen zijn heerlijk als snack tussendoor, maar ook om mee te koken en te bakken. Hun smaak verschilt wel wat van elkaar, maar over het algemeen kunnen ze prima door elkaar vervangen worden of worden gemixt. Krenten worden onder andere in broodsoorten gebruikt (krentenbrood, krentenbol) en rozijnen in de iets zoetere gerechten, zoals een appeltaart of couscous.

(Bron: 24Kitchen, AH, Willem Wever, Favorflav, foodies. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie