Naar cookieinstellingen
avocado

Wat is het verschil tussen een bruine en groene avocado?

De avocado is nog altijd onverminderd populair. Lekker door een salade, op een boterham of verwerkt in een gerecht. In de supermarkt vindt u over het algemeen 2 soorten, de bruine en de groene. Zijn er verschillen tussen die 2 en bestaan er eigenlijk nog meer soorten? 

Gezonde vetten

Of een avocado een vrucht of een groente is, daar bestaat nog wel eens wat onduidelijkheid over. Het is een vrucht, maar wordt meestal beschouwd als groente omdat hij als zodanig wordt gegeten. Wat de avocado zo gezond maakt is dat het vol met goede (onverzadigde) vetten zit. Het oliezuur dat in de vrucht zit verlaagt het LDL-cholesterol. En dat is goed, want een te hoog LDL-cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het mag dan misschien goed zijn om avocado’s te eten, het zijn wel caloriebommetjes. Want wie 1 avocado eet krijgt gemiddeld 360 calorieën binnen.

Bruine en groene

Wie in de supermarkt op zoek gaat naar de avocado treft minstens 2 varianten. De groene en de bruine. Beide varianten dragen wellicht dezelfde naam, ze verschillen in veel opzichten. Bijvoorbeeld in smaak, textuur en hoe u ze toepast.

Hass avocado

Laten we beginnen met de meest voorkomende, de Hass avocado. Dit is de vrucht met de bruine gebobbelde schil. Naarmate hij rijper wordt, wordt hij donkerder, bijna paars, van kleur. Deze avocado heeft stevig vruchtvlees en is nootachtig van smaak. Heerlijk om te verwerken in salades en op brood of een cracker en door de zachte structuur is hij makkelijk te verwerken in bijvoorbeeld guacamole.

Florida- of Fuerte-avocado

De groene variant ook wel de Florida- of de Fuerte-avocado genoemd is een stuk steviger dan de Hass. De vrucht verkleurt niet en blijft groen. Hij is in verhouding ook minder vettig, wat ook letterlijk scheelt in het aantal calorieën dat u binnenkrijgt (maar liefst een derde minder dan de Hass). Door de stevige structuur is deze soort nog beter te verwerken in salades, omdat hij niet uit elkaar valt.

Meer soorten

Overigens zijn erk veel meer soorten avocado’s. Zo is er de Lamb Hass, een iets grotere variant van de Hass. De Bacon, Reed, die op een ronde courgette lijkt, en de Slimcado die veel lijkt op de Florida maar dan met een gladde schil. Hoewel de vrucht van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika komt, worden ze op veel meer plekken verbouwd zoals in Israël, Spanje en Zuid-Afrika. De vruchten worden geïmporteerd waardoor we ze het hele jaar door kunnen eten.

Rijp? Met deze tips weet u het zeker

Niets vervelender dan een niet rijpe avocado of juist een die al op zijn retour is. Weten of hij goed is begint bij de aankoop. Ga in de winkel op zoek naar de glimmende exemplaren. Knijp er zachtjes in. Een rijpe avocado is zacht, maar niet te (dan is hij al overrijp). Denkt u een rijpe te pakken te hebben? Trek dan het steeltje eruit. Is de schil daaronder groen dan is hij nog niet zover. Op zoek naar inspiratie? Bekijk de recepten waarin u een avocado in kunt verwerken.

Lees ook: De avocado: populair en gezond11 groenten die u kunt laten hergroeienWanneer is fruit perfect rijp? Met deze trucs herkent u het

(Bron: Voedingscentrum, Margriet,nl, 24Kitchen, Elle Eten, goodfoodtour.nl)

Geef een reactie

Reactie

    HenkM says:

    L.S.,
    Uw advies om deze vruchten te betasten en te ontdoen van het steeltje lijkt mij geen goede aanbeveling tijdens deze Corona tijd. Ook in normale tijden vind ik dit niet erg fris. Ga gewoon af op de verpakking waarop staat direct eetbaar.
    met vriendelijke groeten
    HenkM

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.