Naar cookieinstellingen
verschillende soorten gist

Wat is het verschil tussen droge-, verse- en instant gist?

Nu we thuis zijn door de coronacrisis en wat om handen willen hebben, zijn steeds meer mensen aan het bakken geslagen. Taart, cake, koekjes en ook brood. Om brood, en ook andere deegproducten, te laten rijzen heeft u gist nodig. Maar wat zijn de verschillen tussen droge-, instant- en verse gist?

Lucht, rijzen en smaak

Om een brood luchtig te krijgen en te laten rijzen, heeft het gist nodig. Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas. Vooral dat laatste doet het brood goed, want dat zorgt er voor dat het brood gaat rijzen. Het gas vormt belletjes in het deeg die het deeg ‘omhoog’ duwen. De alcohol vervliegt tijdens het bakken, net als het koolzuurgas, maar het resultaat is een luchtig brood. Daarnaast is het ook een smaakversterker. Dat komt door de glutamaat die erin zit. Maar er zijn verschillende soorten. Zo is er gedroogde-, instant- en bakkers gist.

Droge en instant gist is hetzelfde

In de basis zijn er 3 soorten. Droge-, verse- en instant gist. Verse wordt ook wel bakkersgist genoemd. Hoewel ze verschillend zijn, hebben ze alle 3 dezelfde werking. Wat wel verschilt is hoe u ze gebruikt.

Om het direct wat makkelijker te maken, droge gist is hetzelfde als de instant variant. Droge gist zijn korrels die moeten worden opgelost in water. Ze bevatten een beschermlaagje rondom de korrel. Die moet eerst opgelost worden in water. Deze gistsoort wordt steeds minder gebruikt in ons land. Temeer omdat de instant versie makkelijker in gebruik is. Beiden hebben als voordeel dat ze lang houdbaar zijn.

Niet op te lossen in water

Instant gist is dus eigenlijk droge gist, maar dan zonder het beschermlaagje rondom de korrel. En dat maakt het ideaal in gebruik, want u kunt het direct toepassen. U hoeft het niet eerst op te lossen in water. Het is net als droge versie lang houdbaar en wordt doorgaans in portieverpakkingen van 7 gram verkocht.  Toch is het ook goed om bij de bereiding met instant gist lauwwarme vloeistoffen te gebruiken. Gist houdt namelijk van warmte (overigens niet van hitte!).

Verse (bakkers) gist

Dan is er nog verse gist, oftewel bakkersgist. Het is te verkrijgen bij de bakker, maar ook in sommige supermarkten. Het nadeel van deze verse variant, is dat het minder lang houdbaar is. Vaak maar 14 dagen na de aankoopdatum, daarna verliest het zijn werking. Deze variant moet ook weer opgelost worden in lauwwarm water. Staat er in een recept dat er 7 gram instant gist in moet, dan moet er 21 gram verse in (1 op 3).

Goed kneden is het halve werk

Wat ook goed is om te weten, is dat gist niet houdt van zout. Zout is onmisbaar bij de bereiding van brood, maar het is goed om dit niet tegelijk toe ge dienen. Daarnaast krijgt u de beste gisting van deeg door het goed te kneden. Want tijdens het kneden komen de gluten vrij en die zijn van groot belang om het deeg goed te laten rijzen. Is het kneden voor u te zwaar? Laat het dan door iemand doen die sterke handen heeft of in een broodbakmachine. Die zorgt voor het hele proces.

Lees ook: BreekbroodSommige soorten brood krijgen binnenkort een andere naamIs brood een dikmaker of een gezonde aanvulling?Voedingsmisverstand: hebben we brood echt nodig of niet? en   Zo blijven brood, sla en bananen langer goed

(Bron: 24Kitchen, Voedingscentrum, brood.net, Rutger Bakt)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.