Naar cookieinstellingen
bevroren groenten en fruit

Wat is gezonder: bevroren groenten en fruit of vers?

Verse en groenten en fruit zitten boordevol vitaminen en mineralen. Maar wie denkt dat alleen verse groenten en fruit alle gezonde ingrediënten bevatten, heeft het mis. Want diepvries groenten en -fruit bevatten net zoveel vitamine en mineralen, soms zelfs nog meer. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Stikstof

Uit onderzoek, gepubliceerd door het National Center for Biotechnology (Bethesda, Amerika), blijkt dat invriezen eigenlijk één van de beste manieren van conserveren is. De beste, omdat bij invriezen belangrijke voedingstoffen bewaard blijven. Niet alleen vitamines en mineralen, maar ook stoffen die helpen ons te beschermen bij ziektes. Plantenfysioloog Gene Lester laat weten dat blootstelling van groenten en fruit aan stikstof helpt om voedingsstoffen te behouden die normaal afgebroken worden door zuurstof. Fruit wordt geplukt als het rijp is, op het beste moment. Het wordt dan snel ingevroren en verpakt onder stikstofatmosfeer. Dat helpt voedingsstoffen te behouden.

Verlies van voedingswaarde

Groenten worden voor het invriezen geblancheerd in water tussen de 32 en 35 graden. Dat heeft wel een kanttekening, want door het blancheren verliest een groente 50 procent van zijn vitamine C. Maar ook groenten worden net als fruit geplukt als ze op hun best zijn. Ze bevatten dan de meeste voedingsstoffen. Het moment van plukken is ook het verschil met verse producten. Die worden eerder geplukt, want zij hebben een langere weg naar de consument af te leggen. Tijdens de reis, de opslag en het moment waarop het in de winkel ligt, verliest het ook voedingswaarde. Dus ook al verliest groente tijdens het blancheren voor het wordt ingevroren iets van zijn voedingswaarde, dan nog is het gezonder dan verse groenten. Het is vooral de blootstelling aan zuurstof waardoor verse producten hun voedingswaarde verliezen.

Nog een paar tips:

  • Voel voor uw bevroren groenten of fruit koopt aan de verpakking. Bevroren fruit en groenten moeten stevig en hard aanvoelen, niet zacht, papperig of nat. U moet de stukken fruit en groenten kunnen voelen. Is het een blok, dan is het waarschijnlijk ontdooid geweest en weer opnieuw ingevroren.
  • Bewaar groenten en fruit altijd aan de achterkant van de vriezer. Dan kunnen ze niet ontdooien wanneer de deur van de vriezer opengaat. Laat de deur ook niet te lang open staan!
  • Kies voor groenten en fruit zonder toegevoegd zout (en andere kruiden) en suikers.
  • Ontdooi fruit op het aanrecht of in de magnetron. De magnetron heeft vaak een stoom/ontdooi-functie. Op deze manier blijven zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden.
  • Pers om het vitamine C gehalte weer op peil te brengen, wat citroensap over het fruit.
  • Voor het ontdooien van groenten kunt u het beste de instructies op de verpakking volgen.

Lees ook: Feiten en fabels over het invriezen van eten.

(Bron: AD/24Kitchen)

 

Geef een reactie

Reactie

    ELIONORA says:

    DANK JE WEL VOOR DE DUIDELIJKE UITLEG….IK DACHT DAT IK HET WEL WIST,MAAR HET IS ME NÚ ÉCHT DUIDELIJK GEWORDEN!!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.