Naar cookieinstellingen

Wat is de beste manier om een tompouce te eten?

Koningsdag komt er weer aan. Dat betekent veel oranje, gezelligheid en natuurlijk tompoucen. Voor veel mensen is dit gebakje een vaste traditie op de verjaardag van de Koning. Maar hoe eet u zo’n tompouce nou eigenlijk op de juiste manier? Iedereen heeft zo zijn eigen manier, maar welke werkt nou het best?

Wat is een tompouce eigenlijk?

In een eerder artikel schreven we al over waar de naam tompouce vandaan komt. Maar wat is het eigenlijk? Een tompouce is een klassiek Nederlands gebakje dat bestaat uit 2 lagen bladerdeeg met daartussen een royale hoeveelheid romige banketbakkersroom. De bovenste laag bladerdeeg is bedekt met roze glazuur, of oranje tijdens Koningsdag of andere feestelijke gelegenheden. Veel mensen vinden de tompouce lekker om zijn zoete smaak. Maar het eten ervan wordt vaak minder gewaardeerd. Een tompouce netjes eten, zit er vaak namelijk niet in.

Koningsdag weetjes
Lees ook: De leukste Koningsdagweetjes op een rij

Welke manieren om een tompouce te eten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende manieren om een tompouce te eten. De juiste manier is er eigenlijk niet en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Maar hieronder hebben we een aantal manieren op een rij gezet.

Daklichten

Bij deze veelgebruikte manier haalt u eerst de bovenste laag bladerdeeg met het glazuur van de tompouce af. Deze eet u apart op, waarna u verder kunt genieten van de onderste laag met de romige vulling. Een handige manier die voorkomt dat de vulling er tussendoor glijdt.

De kantelaar

Bij deze methode legt u de tompouce op zijn zijkant, zodat u er gemakkelijker met een vork stukjes vanaf kunt prikken. Op deze manier blijft de vulling beter op zijn plek en voorkomt u dat de room er bij elke hap uitgedrukt wordt

De splitter

Hier snijdt u de tompouce horizontaal doormidden. Zo krijgt u 2 lagen die allebei bestaan uit een stuk bladerdeeg en een gelijke portie romige vulling. Nu heeft u, als het ware, 2 mini-tompouces. Dit is veel makkelijker eten.

De likker

Dit is niet de meest charmante aanpak, maar wel effectief. U houdt de tompouce in uw hand en likt voorzichtig de roomvulling tussen de lagen bladerdeeg weg. Zodra de vulling verdwenen is, kunt u de losse lagen afzonderlijk opeten.

Lees ook: Na de crompouce nu ook de sûkerpoes, donouce en meer variaties met tompouce

Zelf tompouces maken?

Natuurlijk kunt u ze gewoon bij de bakker halen, maar zelf tompouces maken is net zo leuk, en lekker. In dit recept van Heel Holland Bakt wordt stap voor stap uitgelegd hoe u thuis oranje tompouces kunt maken.

(Bron: historiek.net, HEMA, 24Kitchen, KRO-NCRV, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

    Amaranthus says:

    MAX is toch gestart als de omroep voor de 50-plusser? En denkt u niet dat wanneer iemand al 50 jaar op deze aardkloot verblijft hij of zij inmiddels wel weel hoe iets in je mondstoppen werkt? Hoe dom denk je dat je kijkers zijn!? En let wel deze kijkers hebben op scholen gezeten waar het algehele niveau nog wel goed was. Weer puur en gevalletje website volplempen met onzinnige info die men bij de bron, zoals onderaan wel keurig weergegeven, ook had kunnen vinden. Iedereen kan een zoekmachine gebruiken.

      Anneke176 says:

      Waarom zo onaardig? Er zijn genoeg mensen die dit graag weten. En ik vind het nog wel humor hebben!
      Vr.groet, Anneke

      Adriaan K says:

      Helemaal mee eens!

      Ankvande says:

      Haha. Ik geef je helemaal gelijk Amaranthus, wie dat op onze leeftijd nog niet weet…..

    Hopke says:

    He bah Amaranthus. Wat doe je toch ongezellig. Een tompouce, en zeker een oranje tompouce, doet je denken aan feestelijkheden, aan Koningsdag. En hoe je altijd worstelde met dat ding. En met 85 wist ik echt niet dat de etiquette het toestond om de Dakliftmethode toe te passen. Op naar de Hema, we gaan het uitproberen.

      Taalnazi25 says:

      Hup, Hopke! Op naar de Hema en lekker smullen…😀🎉

    Roberto66 says:

    Ik heb ook een manier om een tompouce te eten, zo eet ik een tompouce en kan je alles tegelijk en netjes opeten.
    Je pakt bovenkant met glazuur van de tompouce af en plakt deze aan de onderkant van de tompouce.
    Op deze manier heb je alle smaken wat de tompouce heeft in je mond.
    Ik noem deze manier dan ook ” de plakker”.

    Groetjes,
    Roberto van dijk.

    ElsGr says:

    Zag een keer, evt slagroom er af eten, dan bovenste laag op schotel leggen en de rest er dan boven op leggen en smullen maar. In 1 beet alle smaken

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.