Wat is de beste manier om een tompouce te eten?
Publicatiedatum: 25 april 2025
Koningsdag komt er weer aan. Dat betekent veel oranje, gezelligheid en natuurlijk tompoucen. Voor veel mensen is dit gebakje een vaste traditie op de verjaardag van de Koning. Maar hoe eet u zo’n tompouce nou eigenlijk op de juiste manier? Iedereen heeft zo zijn eigen manier, maar welke werkt nou het best?
Wat is een tompouce eigenlijk?
In een eerder artikel schreven we al over waar de naam tompouce vandaan komt. Maar wat is het eigenlijk? Een tompouce is een klassiek Nederlands gebakje dat bestaat uit 2 lagen bladerdeeg met daartussen een royale hoeveelheid romige banketbakkersroom. De bovenste laag bladerdeeg is bedekt met roze glazuur, of oranje tijdens Koningsdag of andere feestelijke gelegenheden. Veel mensen vinden de tompouce lekker om zijn zoete smaak. Maar het eten ervan wordt vaak minder gewaardeerd. Een tompouce netjes eten, zit er vaak namelijk niet in.

Welke manieren om een tompouce te eten zijn er?
Er zijn heel veel verschillende manieren om een tompouce te eten. De juiste manier is er eigenlijk niet en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Maar hieronder hebben we een aantal manieren op een rij gezet.
Daklichten
Bij deze veelgebruikte manier haalt u eerst de bovenste laag bladerdeeg met het glazuur van de tompouce af. Deze eet u apart op, waarna u verder kunt genieten van de onderste laag met de romige vulling. Een handige manier die voorkomt dat de vulling er tussendoor glijdt.
De kantelaar
Bij deze methode legt u de tompouce op zijn zijkant, zodat u er gemakkelijker met een vork stukjes vanaf kunt prikken. Op deze manier blijft de vulling beter op zijn plek en voorkomt u dat de room er bij elke hap uitgedrukt wordt
De splitter
Hier snijdt u de tompouce horizontaal doormidden. Zo krijgt u 2 lagen die allebei bestaan uit een stuk bladerdeeg en een gelijke portie romige vulling. Nu heeft u, als het ware, 2 mini-tompouces. Dit is veel makkelijker eten.
De likker
Dit is niet de meest charmante aanpak, maar wel effectief. U houdt de tompouce in uw hand en likt voorzichtig de roomvulling tussen de lagen bladerdeeg weg. Zodra de vulling verdwenen is, kunt u de losse lagen afzonderlijk opeten.

Zelf tompouces maken?
Natuurlijk kunt u ze gewoon bij de bakker halen, maar zelf tompouces maken is net zo leuk, en lekker. In dit recept van Heel Holland Bakt wordt stap voor stap uitgelegd hoe u thuis oranje tompouces kunt maken.
(Bron: historiek.net, HEMA, 24Kitchen, KRO-NCRV, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
MAX is toch gestart als de omroep voor de 50-plusser? En denkt u niet dat wanneer iemand al 50 jaar op deze aardkloot verblijft hij of zij inmiddels wel weel hoe iets in je mondstoppen werkt? Hoe dom denk je dat je kijkers zijn!? En let wel deze kijkers hebben op scholen gezeten waar het algehele niveau nog wel goed was. Weer puur en gevalletje website volplempen met onzinnige info die men bij de bron, zoals onderaan wel keurig weergegeven, ook had kunnen vinden. Iedereen kan een zoekmachine gebruiken.
Waarom zo onaardig? Er zijn genoeg mensen die dit graag weten. En ik vind het nog wel humor hebben!
Vr.groet, Anneke
Helemaal mee eens!
Haha. Ik geef je helemaal gelijk Amaranthus, wie dat op onze leeftijd nog niet weet…..
He bah Amaranthus. Wat doe je toch ongezellig. Een tompouce, en zeker een oranje tompouce, doet je denken aan feestelijkheden, aan Koningsdag. En hoe je altijd worstelde met dat ding. En met 85 wist ik echt niet dat de etiquette het toestond om de Dakliftmethode toe te passen. Op naar de Hema, we gaan het uitproberen.
Hup, Hopke! Op naar de Hema en lekker smullen…

Ik heb ook een manier om een tompouce te eten, zo eet ik een tompouce en kan je alles tegelijk en netjes opeten.
Je pakt bovenkant met glazuur van de tompouce af en plakt deze aan de onderkant van de tompouce.
Op deze manier heb je alle smaken wat de tompouce heeft in je mond.
Ik noem deze manier dan ook ” de plakker”.
Groetjes,
Roberto van dijk.
Zag een keer, evt slagroom er af eten, dan bovenste laag op schotel leggen en de rest er dan boven op leggen en smullen maar. In 1 beet alle smaken