Naar cookieinstellingen
welke aardappel voor patat

Wat is de beste aardappel om patat mee te maken?

Niets lekkerder dan een vers, eigengemaakt frietje. Maar wat is de beste aardappel voor het maken van de perfecte, knapperige patat? Hieronder vindt u het antwoord op die vraag.

Kruimige of vastkokende aardappels gebruiken voor patat?

Aardappels worden over het algemeen verdeeld in 2 soorten: vastkokend of kruimig. Beide hebben hun voor- en nadelen bij het bereiden van patat. Vastkokende aardappels vallen niet zo snel uit elkaar, maar hebben als nadeel dat ze veel vocht bevatten en het resultaat daardoor wat slap kan uitvallen. Kruimige aardappels, ook wel bloemige aardappels genoemd, geven vaak een knapperige buitenkant, maar hebben als nadeel dat ze juist wel snel uit elkaar kunnen vallen.

Speciale rassen voor het maken van patat

Het is zeker mogelijk om met vastkokende aardappelen (zoals Bildtstar en Opperdoes ) of kruimige (zoals Eigenheimer en Doré) patat te maken. Maar er zijn een aantal rassen ontwikkeld die er nog geschikter voor zijn, zoals: Santana, Innovator en Agria, aldus Keuringsdienst van waarde. De Agria is bijvoorbeeld een licht kruimige aardappel en lang en ovaal van vorm. Daarmee kunnen perfecte, lange, krokante frieten worden gebakken.

stamppot
Lees ook: De ideale aardappel en andere feitjes over stamppot

Kunt u de genoemde rassen niet zo snel vinden, kies dan in elk geval voor een grote aardappel. Veel patatmakers kiezen niet voor niets voor aardappelen die minstens 6 centimeter lang zijn. Dat geeft mooie frieten. Buiten de kruimige en vastkokende aardappels zijn er ook nog soorten die gezien worden als iets kruimig of iets vastkokend. Een iets kruimige aardappel is dan de beste keuze. Soorten die zich naast de speciale patataardappelen goed lenen voor het maken van patat zijn onder andere het Bintje, Frieslander, Désirée, Première, Victoria, Santé en Markies.

beste aardappel voor patat

De perfecte, knapperige patat bakken

En hoe bakt u dan de perfecte patat? Dat kan het beste door ze met een frietsnijder 5 millimeter (voor Franse frietjes) tot 1 centimeter dik te snijden en in een bak met koud water om te spoelen. Daardoor wordt verkleuren voorkomen en verliezen ze wat van hun zetmeel, waardoor ze knapperiger worden. Dep ze wel droog voor u ze frituurt.

Het beste resultaat krijgt u vervolgens door ze 2 keer te bakken. De 1e keer om ze van overtollig vocht te ontdoen en te garen. Doe dit zo’n 5 minuten, op 160 graden. De 2e keer 2 à 3 minuten op 180 graden, om ze krokant te maken. Tussendoor moeten de aardappelreepjes afkoelen tot kamertemperatuur. Doet u dit niet, dan worden ze slap.

Lekkere snelle mayonaise of Belgische mayo erop en klaar!

Liever een patatje uit de airfryer? In dit eerdere artikel leest u hoe u ze dan zo knapperig mogelijk krijgt.

(Bron: Keuringsdienst van waarde, 24 Kitchen, Tuinadvies, AH.nl, Margriet, delicious. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.