Wat is de beste aardappel om patat mee te maken?
Publicatiedatum: 11 oktober 2024
Niets lekkerder dan een vers, eigengemaakt frietje. Maar wat is de beste aardappel voor het maken van de perfecte, knapperige patat? Hieronder vindt u het antwoord op die vraag.
Kruimige of vastkokende aardappels gebruiken voor patat?
Aardappels worden over het algemeen verdeeld in 2 soorten: vastkokend of kruimig. Beide hebben hun voor- en nadelen bij het bereiden van patat. Vastkokende aardappels vallen niet zo snel uit elkaar, maar hebben als nadeel dat ze veel vocht bevatten en het resultaat daardoor wat slap kan uitvallen. Kruimige aardappels, ook wel bloemige aardappels genoemd, geven vaak een knapperige buitenkant, maar hebben als nadeel dat ze juist wel snel uit elkaar kunnen vallen.
Speciale rassen voor het maken van patat
Het is zeker mogelijk om met vastkokende aardappelen (zoals Bildtstar en Opperdoes ) of kruimige (zoals Eigenheimer en Doré) patat te maken. Maar er zijn een aantal rassen ontwikkeld die er nog geschikter voor zijn, zoals: Santana, Innovator en Agria, aldus Keuringsdienst van waarde. De Agria is bijvoorbeeld een licht kruimige aardappel en lang en ovaal van vorm. Daarmee kunnen perfecte, lange, krokante frieten worden gebakken.
Kunt u de genoemde rassen niet zo snel vinden, kies dan in elk geval voor een grote aardappel. Veel patatmakers kiezen niet voor niets voor aardappelen die minstens 6 centimeter lang zijn. Dat geeft mooie frieten. Buiten de kruimige en vastkokende aardappels zijn er ook nog soorten die gezien worden als iets kruimig of iets vastkokend. Een iets kruimige aardappel is dan de beste keuze. Soorten die zich naast de speciale patataardappelen goed lenen voor het maken van patat zijn onder andere het Bintje, Frieslander, Désirée, Première, Victoria, Santé en Markies.
De perfecte, knapperige patat bakken
En hoe bakt u dan de perfecte patat? Dat kan het beste door ze met een frietsnijder 5 millimeter (voor Franse frietjes) tot 1 centimeter dik te snijden en in een bak met koud water om te spoelen. Daardoor wordt verkleuren voorkomen en verliezen ze wat van hun zetmeel, waardoor ze knapperiger worden. Dep ze wel droog voor u ze frituurt.
Het beste resultaat krijgt u vervolgens door ze 2 keer te bakken. De 1e keer om ze van overtollig vocht te ontdoen en te garen. Doe dit zo’n 5 minuten, op 160 graden. De 2e keer 2 à 3 minuten op 180 graden, om ze krokant te maken. Tussendoor moeten de aardappelreepjes afkoelen tot kamertemperatuur. Doet u dit niet, dan worden ze slap.
Lekkere snelle mayonaise of Belgische mayo erop en klaar!
Liever een patatje uit de airfryer? In dit eerdere artikel leest u hoe u ze dan zo knapperig mogelijk krijgt.
(Bron: Keuringsdienst van waarde, 24 Kitchen, Tuinadvies, AH.nl, Margriet, delicious. Foto: Shutterstock)