Naar cookieinstellingen
aardappels koken

Wat is beter, aardappels koken in koud of kokend water?

Het staat bij menigeen regelmatig op het menu: aardappels. Zeker in de wintermaanden, wanneer het volop tijd is voor stamppotten. Maar hoe kookt u de aardappels nou het beste, in koud of kokend water?

Is de aardappel een dikmaker?

De aardappel kampt met een wat lastig imago. Ze worden nog weleens weggezet als dikmakers. Maar een aardappel op zich is geen dikmaker, hoe u  hem eet, met bijvoorbeeld jus of gebakken, is bepalender of het een gezonde toevoeging is aan uw maaltijd. De pieper zit namelijk ook vol vitamine C en B6 en bevat onder andere kalium, calcium en fosfor. De hoeveelheid vitamine en mineralen verschilt per soort.

Met of zonder schil

Wie het maximale aan vitamine en mineralen uit de aardappel wil halen, eet ze met schil. Niet alle soorten lenen zich hiervoor, maar de Opperdoes en Roseval kunt u goed met schil eten. Houd per persoon ongeveer 200 gram aan. Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken.

Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg. Een bloemige of kruimige aardappel heeft niet zoveel water nodig, die stoomt gaar. Een vastkokende mag wel in ruim kokend water.

Koken ik koud of kokend water?

Steeds meer huishoudens beschikken over een kraan met kokend water-functie. Handig voor bijvoorbeeld het koken van pasta. De pasta gaat immers pas in de pan als het water kookt. Maar hoe zit dat met aardappels? Is het beter om ze in koud of kokend water op te zetten? Koud water is beter, aldus Paul Zonnenberg, eigenaar van restaurant Jacketz tegen AD. “Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.”

Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte. Prik er af en toe in om te kijken of ze gaar zijn.

(Bron: AD, 24Kitchen, dejuistekooktijd.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (15)

    Clown Musical says:

    Als kind begreep ik het niet. Waarom een pan geschilde aardappels half met water vullen om dan weer uit te gieten én opnieuw met water te vullen ? Dat was natuurlijk om ze te spoelen! Ik zie mijn moeder het nog zo doen. En ik doe het ook steeds zo. Je hebt geen vergiet nodig.

    Opa Flodder says:

    Is het stomen van aardappelen net zo goed als koken in koud water.
    Je doet de (geschilde) aardappelen koud in een stoomovenpan met gaatjes en start dan het stoomproces.
    Ik neem aan, dat dit net zo goed zal zijn als koken in koud water.

      MAX Vandaag says:

      Beste Opa Flodder, bedankt voor uw reactie. Alles is goed als het maar een koude start heeft. Dan gaat het garingsproces geleidelijk.

      profiel-verwijderd says:

      Ik kook eerst water in de waterkoker.
      Tevens warm ik de koude aardappelen uit de koelkast even op in de magnetron.
      Dan alles in de pan en verder koken.
      Waarom? Het scheelt een heleboel peperduur gas.

    Eyeore says:

    Regelmatig kook ik mijn aardappels in de magnetron, snel en makkelijk.

    Hier Bergeijk says:

    Gewoon met koud water in de pan een kwartiertje koken zoals het als vanouds al heel lang de beste manier is.
    Over de magnetron zijn topkoks duidelijk; in hun keukens tref je ze niet aan!
    Stoomkoker is ideaal (en goed) om wat eerder al is gekookt te regenereren. Echter niet om ermee te koken.

      Riny6 says:

      Top koks kijken niet naar de kosten. Gelukkig is mijn vrouw geen top kok

      Hier Bergeijk says:

      Topkoks moeten wel degelijk naar de kosten kijken, zeker in deze tijd waarin restaurants het al zo moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.
      Of je een aardappel op de klassieke manier of met een magnetron kookt maakt op de prijs daarvoor niets uit. Het gaat om het resultaat dat smakelijker en gezonder is.
      Ook op kookles heb ik nog nooit een magnetron aangetroffen.

    margentiss says:

    Opperdoezen (rond) zijn bij mij al heel lang favoriet. Maar in de schil moken, toe maar. Ontpitten doen we dan met een piepklein tandenborsteltje, wassen met een beetje schuurmiddel?

      margentiss says:

      Moken = koken 🙂

    JolandaK says:

    Aardappels in de schil poets ik makkelijk en mooi schoon met een microvezel doekje. Let op! Natuurlijk wel een doekje dat niet met wasverzachter is gewassen, mag ook niet gebruikt worden bij deze doekjes, maar je weet maar nooit of iemand dat wel altijd doet.

      Ankvande says:

      Als ik aardappels in de schil wil koken schrob ik ze schoon met m’n afwaskwast. Doe het al jaren zo, werkt prima!

    Cologic says:

    Ik kook ze gewoon in de magnetron. bakje, natte!! geschilde aardappelen (of in de schil) in gelijke stukjes, 5=6 minuten op vol

    Cologic says:

    Ik kook ze gewoon in de magnetron. afgesloten bakje, natte (gewassen) geschilde aardappelen (of in de schil) in gelijke stukjes, 5=6 minuten op vol. Als nog niet gaar (prikken) paar minuutjes langer enz. Of iets korter en dan bakken.

    Malle Kwibus says:

    heeft iemand wel eens geprobeerd om aardappels gaar te krijgen met koud water?
    Dan kom ik kijken……….

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.