Wat is beter, aardappels koken in koud of kokend water?
Publicatiedatum: 14 februari 2022
Het staat bij menigeen regelmatig op het menu: aardappels. Zeker in de wintermaanden, wanneer het volop tijd is voor stamppotten. Maar hoe kookt u de aardappels nou het beste, in koud of kokend water?
Is de aardappel een dikmaker?
De aardappel kampt met een wat lastig imago. Ze worden nog weleens weggezet als dikmakers. Maar een aardappel op zich is geen dikmaker, hoe u hem eet, met bijvoorbeeld jus of gebakken, is bepalender of het een gezonde toevoeging is aan uw maaltijd. De pieper zit namelijk ook vol vitamine C en B6 en bevat onder andere kalium, calcium en fosfor. De hoeveelheid vitamine en mineralen verschilt per soort.
Met of zonder schil
Wie het maximale aan vitamine en mineralen uit de aardappel wil halen, eet ze met schil. Niet alle soorten lenen zich hiervoor, maar de Opperdoes en Roseval kunt u goed met schil eten. Houd per persoon ongeveer 200 gram aan. Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken.
Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg. Een bloemige of kruimige aardappel heeft niet zoveel water nodig, die stoomt gaar. Een vastkokende mag wel in ruim kokend water.
Koken ik koud of kokend water?
Steeds meer huishoudens beschikken over een kraan met kokend water-functie. Handig voor bijvoorbeeld het koken van pasta. De pasta gaat immers pas in de pan als het water kookt. Maar hoe zit dat met aardappels? Is het beter om ze in koud of kokend water op te zetten? Koud water is beter, aldus Paul Zonnenberg, eigenaar van restaurant Jacketz tegen AD. “Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.”
Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte. Prik er af en toe in om te kijken of ze gaar zijn.
(Bron: AD, 24Kitchen, dejuistekooktijd.nl, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als kind begreep ik het niet. Waarom een pan geschilde aardappels half met water vullen om dan weer uit te gieten én opnieuw met water te vullen ? Dat was natuurlijk om ze te spoelen! Ik zie mijn moeder het nog zo doen. En ik doe het ook steeds zo. Je hebt geen vergiet nodig.
Is het stomen van aardappelen net zo goed als koken in koud water.
Je doet de (geschilde) aardappelen koud in een stoomovenpan met gaatjes en start dan het stoomproces.
Ik neem aan, dat dit net zo goed zal zijn als koken in koud water.
Beste Opa Flodder, bedankt voor uw reactie. Alles is goed als het maar een koude start heeft. Dan gaat het garingsproces geleidelijk.
Ik kook eerst water in de waterkoker.
Tevens warm ik de koude aardappelen uit de koelkast even op in de magnetron.
Dan alles in de pan en verder koken.
Waarom? Het scheelt een heleboel peperduur gas.
Regelmatig kook ik mijn aardappels in de magnetron, snel en makkelijk.
Gewoon met koud water in de pan een kwartiertje koken zoals het als vanouds al heel lang de beste manier is.
Over de magnetron zijn topkoks duidelijk; in hun keukens tref je ze niet aan!
Stoomkoker is ideaal (en goed) om wat eerder al is gekookt te regenereren. Echter niet om ermee te koken.
Top koks kijken niet naar de kosten. Gelukkig is mijn vrouw geen top kok
Topkoks moeten wel degelijk naar de kosten kijken, zeker in deze tijd waarin restaurants het al zo moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.
Of je een aardappel op de klassieke manier of met een magnetron kookt maakt op de prijs daarvoor niets uit. Het gaat om het resultaat dat smakelijker en gezonder is.
Ook op kookles heb ik nog nooit een magnetron aangetroffen.
Opperdoezen (rond) zijn bij mij al heel lang favoriet. Maar in de schil moken, toe maar. Ontpitten doen we dan met een piepklein tandenborsteltje, wassen met een beetje schuurmiddel?
Moken = koken 🙂
Aardappels in de schil poets ik makkelijk en mooi schoon met een microvezel doekje. Let op! Natuurlijk wel een doekje dat niet met wasverzachter is gewassen, mag ook niet gebruikt worden bij deze doekjes, maar je weet maar nooit of iemand dat wel altijd doet.
Als ik aardappels in de schil wil koken schrob ik ze schoon met m’n afwaskwast. Doe het al jaren zo, werkt prima!
Ik kook ze gewoon in de magnetron. bakje, natte!! geschilde aardappelen (of in de schil) in gelijke stukjes, 5=6 minuten op vol
Ik kook ze gewoon in de magnetron. afgesloten bakje, natte (gewassen) geschilde aardappelen (of in de schil) in gelijke stukjes, 5=6 minuten op vol. Als nog niet gaar (prikken) paar minuutjes langer enz. Of iets korter en dan bakken.
heeft iemand wel eens geprobeerd om aardappels gaar te krijgen met koud water?
Dan kom ik kijken……….