Naar cookieinstellingen
Wat is aquafaba en dit kunt u ermee.

Wat is aquafaba en dit kunt u ermee

Het is iets dat snel wordt weggegooid, maar vaak nog dankbaar gebruikt kan worden: aquafaba. Eigenlijk niets meer dan het water waarin kikkererwten zijn gekookt of ingeblikt. Maar wat is het precies en belangrijker nog; wat kunt u ermee?

Aquafaba als eiwit vervanger

De naam aquafaba is afgeleid van het Latijn: aqua betekent water en faba betekent erwten. Dit ‘kikkererwten water’ zit boordevol eiwitten. Bij het koken van kikkererwten komt namelijk eiwit, zetmeel en saponine vrij. Dit belandt in het kookvocht wat daardoor zo eiwitrijk is, dat het een goede eiwit vervanger kan zijn.

U kunt er verschillende kanten mee op

Vooral voor luchtige lekkernijen kan aquafaba goed gebruikt worden. Als u aquafaba opklopt, ontstaat er namelijk net als bij normaal eiwit een dik schuim. Het is dan ook te gebruiken voor bijna alles waar u een normaal eiwit ook voor gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan meringues, kokosmakronen of chocolademousse, maar ook aan een plantaardige mayonaise.

ingrediënten
Lees ook: Hier kunt u eieren en andere ingrediënten mee vervangen tijdens het koken

Soms kunt u beter een gewoon ei gebruiken

Een belangrijk verschil met een kippenei is dat eiwitten in aquafaba op zichzelf niet stevig worden als deze worden verwarmd. Aquafaba stort in als u het bakt of kookt. Het kan dan helpen om wat suiker toe te voegen. Door de toevoeging van suiker komen er luchtbelletjes rondom de aquafaba en is het niet alleen beter stijf te kloppen, maar blijft het ook beter bestand tegen warmte. Voor sommige recepten is echter de stevigheid van een echt eiwit vereist, zoals bij macarons.

Aquafaba heeft over het algemeen een neutrale smaak

Direct uit de pot of na het koken van uw eigen kikkererwten ruikt het water nog een beetje naar de peulvrucht. Maar zodra u het gaat verwerken, verdwijnt deze smaak en geur en wordt dit neutraal. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat er soms wat zout wordt toegevoegd aan blikken met kikkererwten om de houdbaarheid te verlengen. Dit kunt u dan wel proeven.

Zelf aquafaba maken

Aquafaba kunt u ook zelf maken. Dit gaat als volgt. Week 250 gram gedroogde kikkererwten 12 uur in ruim water. Doe de kikkererwten vervolgens in een pan en breng deze met 1,5 liter water zo’n 60 minuten aan de kook. Laat de kikkererwten in het vocht afkoelen en zet de pan met afgekoelde kikkererwten en water nog een keer 12 uur afgedekt in de koelkast. Giet de kikkererwten tot slot af en vang het vocht op in een andere pan. Kook het vocht in 10 tot 15 minuten in. Laat afkoelen en controleer de consistentie. Kook indien nodig nog iets meer in.

30 milliliter aquafaba staat gelijk aan 1 eiwit

Over het algemeen staat 30 milliliter aquafaba gelijk aan 1 eiwit. Het opkloppen hiervan gaat het beste als het koud is. Verder kan een klein beetje zuur er net als suiker voor zorgen dat de substantie wat steviger wordt, waardoor je ook wat stijvere pieken krijgt. Denk dan bijvoorbeeld aan azijn of citroen. Gebruik op 120 milliliter aquafaba 1 theelepel citroensap of witte azijn.

Hoe kunt u aquafaba het beste bewaren?

In een afgesloten potje of bakje is aquafaba een paar dagen te bewaren in de koelkast. Ook invriezen is mogelijk. Doe het vocht in een ijsblokjesvorm zodat u later gemakkelijk een kleine portie uit de vriezer kunt halen. Aquafaba blijft in de vriezer zo’n 2 tot 3 maanden goed. Ontdooien kan op kamertemperatuur of in de magnetron.

(Bron: Archief, Heel Holland Bakt, Rutger Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.