Een schaal vol met mosselen.

Wanneer zijn mosselen op hun lekkerst?

Het mosselseizoen barst weer los. Vanaf half juli is gemiddeld genomen het ‘zwarte goud’ weer verkrijgbaar. Maar zijn ze dan ook al op hun lekkerst? En welke verschillende soorten mosselen zijn er?

De verschillende soorten mosselen

De nieuwste oogst van mosselen is inmiddels naar boven gehaald. In Nederland worden ze gekweekt in Zeeland, in de Oosterschelde rondom Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen. Daar zijn 2 soorten: bodemcultuur en hangcultuur. De namen geven eigenlijk al weg hoe ze gekweekt worden. De ene op de bodem van de Oosterschelde, de andere hangen in netten naar beneden.

Bodemcultuurmosselen

De bodemcultuurmosselen zijn het populairst. De start van het mosselseizoen hangt dan ook aan de kwaliteit van deze soort af. 2024 is aan de start een wat lastiger jaar. Dit komt door meerdere factoren bij elkaar, waaronder een verhoogde instroom van zoetwater door de vele regenval. Daardoor is de verwachting dat er in de rest van het seizoen minder mosselen te verkrijgen zijn.

Begin juli zijn de eerste mosselen van de bodem gehaald. Volgens een voorman van de Nederlandse mosselkwekers zijn er duidelijke verschillen in percelen, maar zit er ook zeker topkwaliteit bij. Mosselen worden pas geoogst, wanneer ze een zogenoemd vleespercentage van 34 procent hebben.

Een hand houdt een mossel vast boven water.

Hangcultuurmosselen

De hangcultuurmosselen worden voornamelijk in het vroege voorjaar verkocht. Zij krijgen in deze periode van het jaar meer zonlicht, dan op de bodem van de Oosterschelde. Hierdoor groeien ze in deze periode sneller. In 2024 zijn deze soort mosselen al eerder verkrijgbaar. Dat heeft te maken met de Deense hangcultuurmosselen. Die komen normaal gesproken eerder op de markt dan de Zeeuwse, maar ook in Denemarken speelt het weer parten.

Wanneer zijn mosselen op hun lekkerst?

Mosselen zijn dus verkrijgbaar vanaf juli en het seizoen loopt tot zo’n beetje april. April en mei zijn de voorplantingsmaanden. In juni sterkt hij weer aan. Maar wanneer zijn ze nou het lekkerst? Dat is van september tot en met november. Dat heeft met het zogenoemde vleespercentage te maken.

Weten of een mossel goed is

Wilt u zelf aan de slag met ‘het Zeeuwse zwarte goud’? Op een doos van 2 kilo zitten vaak zo’n 6 slechte schelpen. Deze kunt u beter niet eten. Er zijn verschillende trucjes om te controleren of een mossel goed is. Dat leest u in dit artikel.

mosselen
Lees ook: Goede of slechte mosselen? Met dit trucje weet u het

Recepten met mosselen

Mosselen kunt u natuurlijk koken en stomen, maar wees ook eens creatief!

Mosselkroketten

Mosselsoep

Mosselquesadilla

(Bron: archief, Nederlands Mosselbureau, Visit Zeeland, Visserij.nl, VRT.be, Culy, Margriet. Foto: Shutterstock/ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Arie Vogelaar says:

    vergeet gebakken mosselen niet.
    Wat het seizoen aangaat, vroeger was het gezegde dat als de R in de maand zat dan was het mosseltijd.

    Gr. Arie

    Yenk says:

    Wij zijn echt fan van mosselen. Ik maak ze op diverse manieren klaar. De Franse methode (koken met o.a. wijn) blijft favoriet. Op de 2e plaats staan bij ons de gewokte mosselen. Gewoon simpel met een uitje, knoflook, tomaat en selderij een paar minuten wokken. 2 kilo per persoon eten we dan met gemak. Alleen een stukje (stok)brood erbij verder niets..