Naar cookieinstellingen
Aangebrand eten spruitjes PAK's acrylamide

Wanneer kunt u aangebrand eten wel en niet opeten?

“Niet aan laten branden!” Het is goed mogelijk dat u dit wel eens heeft gehoord in de keuken, of als u aan het barbecueën of gourmetten bent. Dat aangebrand eten niet goed voor ons is, is namelijk bekend. Maar waarom eigenlijk? En geldt dit voor alle etenswaren?

Wat maakt aangebrand eten gevaarlijk?

Aangebrand eten is potentieel kankerverwekkend, benadrukt het Voedingscentrum. Dit heeft vooral te maken met 2 schadelijke stoffen die in het aangebrande voedsel kunnen zitten. Dat zijn Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en acrylamide. Als u een keer aangebrand eten consumeert en dit soort stoffen binnenkrijgt, wordt u daar niet meteen ziek van. Maar het is wel iets om goed op te letten.

aangebrande pan
Lees ook: Een aangebrande pan schoonmaken, zo lukt dat

Wat zijn PAK’s?

PAK’s ontstaan bij een onvolledige verbranding van organisch materiaal, bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen, natuurbranden of houtstook. Hoe u thuis wel verantwoord hout kunt stoken, zonder overlast voor uw omgeving, leggen onze collega’s van Meldpunt uit. Als vlees aanbrandt, ontstaan er ook PAK’s, te herkennen aan de zwartgeblakerde randen op het vlees. Deze stoffen zitten ook in sigarettenrook en uitlaatgassen van auto’s en zijn dus schadelijk. U kunt de zwarte randjes van het aangebrande vlees dus beter niet opeten. Wanneer u vlees op de barbecue legt, komt er een extra risicofactor bij. Als de kolen in de barbecue branden, komen er via de rook ook PAK’s vrij. Let verder goed op het gebruik van olijfolie. Want ook als u sommige soorten olijfolie verhit, kunnen er PAK’s ontstaan.

Wat is acrylamide?

Acrylamide ontstaat bij de verhitting van zetmeelrijke producten, boven een temperatuur van 120 graden Celsius. Dat is bijvoorbeeld het geval als u friet (ook wel patat genoemd) in de friteuse opwarmt of aardappelen bakt. In beide gevallen geldt dat u ze beter goudgeel dan goudbruin kunt bakken. Verder kan acrylamide volgens het Voedingscentrum voorkomen in chips, geroosterd brood, ontbijtcrackers, koekjes en koffie. En als u rond Oud en Nieuw oliebollen bakt, let er dan ook op dat ze niet te donker worden.

Elke dag hetzelfde eten, is dat gezond?
Lees ook: Elke dag hetzelfde eten? Zo (on)gezond is dat

Hoe zit het met groente en fruit?

Als u bloemkool, broccoli, spruitjes of andere groenten roostert, loopt u minder risico om PAK’s, acrylamide of andere schadelijke stoffen binnen te krijgen. Er kunnen weliswaar aangebrande randen op ontstaan, maar die zijn minder gevaarlijk omdat groenten minder vet bevatten. “Omdat er simpelweg minder brandstof voor deze reactie is, vormt zich ook minder bijproduct: die giftige acrylamide”, legt toxicoloog Nynke Kramer in onderstaande video van Universiteit van Nederland van Nederland uit. “Bovendien hebben groente en fruit een geheim wapen: antioxidanten. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit in hoeverre deze antioxidanten de kankerverwekkende stoffen kunnen neutraliseren. Maar dat ze nuttig zijn: zeker wel.”

Hoe blijft u verantwoord eten?

Pas op met het innemen van rauw voedsel, zeker als u in het buitenland bent. Verder is het belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Natuurlijk kan het geen kwaad om incidenteel friet of gebakken aardappels te eten, maar let er wel op dat u dit verantwoord doet. Waar u op kunt letten, leggen we uitgebreid uit in een eerder artikel. Ook is het niet meteen fataal als u 1 keer vlees met aangebrande randjes inneemt, al is het natuurlijk nog beter als u dit zo veel mogelijk vermijdt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Voedingscentrum, NU.nl, Universiteit van Nederland, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Foto: Simone Voigt/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    miekeB says:

    Is de Becel – Olie Blend met olijfolie (4 oliën :zonnebloem-+olijf-+koolzaad-+lijnzaadolie) voor warme en koude bereidingen (3x meer Omega 3 dan enkel olijfolie) dan wel gezond ??? en bruikbaar om b.v. in te wokken ??

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.