rijp fruit

Wanneer is fruit perfect rijp? Met deze trucs herkent u het

Het is niet altijd nodig dat fruit meteen rijp is, maar het is zeker handig om te herkennen wanneer het fruit op zijn lekkerst is. Zodat u het op het juiste moment eet. Onrijp smaakt het nou eenmaal net even minder. Er even in knijpen geeft inderdaad veel informatie vrij, maar komt de vrucht meestal niet ten goede. Er zijn gelukkig andere handige trucs.

Rijp of onrijp te koop?

Sommig fruit wordt eetrijp geplukt en aangeboden. Dat wordt in de winkel dan met bordjes of stickers aangegeven. Bij mango’s wordt bijvoorbeeld gewacht tot het suikergehalte hoog genoeg is, waardoor de mango direct een zoete smaak heeft. Ze worden daarvoor tot wel 2 weken later geplukt dan de andere mango’s die te koop zijn. Bij avocado’s die direct eetbaar moeten zijn, wordt gewacht met plukken tot het oliegehalte de juiste hoogte heeft. Veel fruit wordt echter al vroeg geoogst en rijpt vervolgens nog een poosje door. Het kan dus zomaar zo zijn dat u nog enkele dagen tot wel een week moet wachten voor u het kunt eten.

Invloed op het rijpingsproces

Wilt u fruit dat nog niet helemaal rijp is snel eten, bewaar het dan bij kamertemperatuur en niet in de koelkast. Ook kan het helpen onrijp fruit bij rijp fruit als bananen te leggen. Het etheengas van de bananen zorgt er dan voor dat het onrijpe fruit ook snel rijpt. Bij klein fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen werkt dit overigens nauwelijks. Bij het meeste grote fruit juist wel: appels, peren, nectarines, perziken, mango’s, avocado’s en bananen. Meloen is een twijfelgeval.

Andersom werkt het ook. Leg fruit (dat daarvoor geschikt is) in de groentelade van de koelkast om minder snel te rijpen. En leg fruitsoorten niet te dicht bij elkaar, zodat ze elkaars rijpingsproces minder beïnvloeden.

Trucs om rijp fruit te herkennen: voelen

Knijpen beschadigt het fruit, maar u kunt natuurlijk wel voorzichtig voelen of het fruit meegeeft als u het oppakt en met uw handen omsluit. Dit vertelt u of het fruit nog volledig stevig is of juist (erg) zacht. Te zacht is ook weer niet goed, tenzij u het direct eet of bijvoorbeeld in een gerecht verwerkt. In een eerder artikel vertellen we wat u nog allemaal voor lekkers met overrijp fruit kunt maken.

De geur

Rijp fruit verraadt zichzelf. Zo lang fruit nog niet rijp is, komt er nauwelijks geur vanaf. Wanneer het fruit eetrijp is, komt er over het algemeen een aangename, zoete geur vanaf. Het fruit ruikt dan net zo als dat het moet smaken. Dit werkt bijvoorbeeld goed bij het checken van perzik, ananas, aardbei, kiwi en mango. Aardbeien die naar niets ruiken, smaken hoogstwaarschijnlijk ook naar niets! Een te rijpe ananas gaat azijnachtig ruiken.

Gewicht

Rijp fruit weegt meer dan onrijp fruit. Bij bijvoorbeeld ananas, (water)meloen, granaatappel en mango is het zwaar aanvoelen van de vrucht een goed teken. Twijfelt u en zijn de vruchten even groot, kies dan het zwaarste exemplaar.

Kleur

Rijp fruit heeft in bepaalde gevallen een specifieke kleur. Bij kiwi’s hoort de schil egaal bruin te zijn, zonder groene plekken. Ook nectarines mogen geen onderliggende groene kleur meer vertonen. De meeste vijgensoorten zijn op hun best als ze een diepe, paarsbruine kleur hebben. Bij avocado’s geeft de kleur van de schil onder het stukje wortel dat er vaak aan zit een goede indicatie. Lukt het niet dit eraf te halen, dan is de avocado hoogstwaarschijnlijk nog niet rijp. Lukt het wel en is het plekje groen, dan is hij goed rijp. Is het plek echter bruin verkleurd, dan is de avocado waarschijnlijk inmiddels al overrijp. Rijpe ananas is te herkennen aan een egale goudbruine kleur, zonder groen aan de onderkant en mooi groen blad. Peren en bananen zijn perfect rijp als ze enkele bruine vlekjes op hun schil hebben. Kersen moeten een donkere rode of paarse kleur hebben, terwijl de groene steeltjes nog aan de vruchten vast zitten. Aardbeien moeten volledig rood zijn, zonder een wit gedeelte bij het kroontje.

De schil

De schil vertelt veel over de toestand van het fruit en of het onrijp of juist (over)rijp is. Bij granaatappels moet de schil stevig en strak zijn. Bij perzik moet die juist iets zacht aanvoelen. Bij vijgen moet de schil licht rimpelen, maar niet verschrompeld zijn. Een kiwischil moet juist niet rimpelen. Pruimen moeten ook strak en gaaf aanvoelen. Als er rimpels op zitten of de vrucht voelt pappig aan, dan is hij te rijp. Bij watermeloen verraadt het streepjespatroon ook iets: lopen de strepen helemaal rondom, dan kan het zijn dat hij nog even wat langer moet rijpen.

Het geluid

Bij watermeloen is naast de geur en het streepjespatroon van de schil ook erop kloppen een handige truc om te achterhalen of de vrucht rijp is. Een rijpe watermeloen klinkt hol als u erop klopt.

Lees ook: deze groente- en fruitsoorten kunt u gewoon met schil en al eten.
Zo lang overleven fruitvliegjes in de koelkast en meer feitjes.
Is fruit drinken even gezond als fruit eten?
Hoe bewaart u groente en fruit het best bij zomerse temperaturen?
Groente en fruit wassen is een goed idee, maar pesticide spoelt u er niet mee weg.
Fruitsoorten die u kunt invriezen.
Wat is gezonder: bevroren groenten en fruit of vers?

(Bron: Culy, 24Kitchen, Libelle, Natuur & Milieu, Trouw)

Geef een reactie

Reactie

    johanna78 says:

    Veel fruit in de winkels is veel te groen (lekker goedkoop inkopen) en vaak duurt het weken voordat de vruchten eetbaar zijn. Tenminste als je deze fase haalt. Voordat de vruchten rijp zijn zijn ze vaak al verrot. Als vruchten nog keihard zijn…….niet kopen.