Wanneer gezouten roomboter gebruiken en wanneer ongezouten?
Publicatiedatum: 6 december 2023
Gerechten worden vaak nog lekkerder, door er roomboter aan toe te voegen. Maar wanneer gebruiken we dan gezouten roomboter en wanneer juist ongezouten?
Waar is gezouten roomboter voor te gebruiken?
Wie van een zoutige smaak houdt, kan vele kanten op met gezouten roomboter. Het smaakt verrukkelijk op (stok)brood, al dan niet met zoet of hartig beleg. Of een snee paas- of kerststol. Ook voor het maken van gezouten karamel kan de boter gebruikt worden. Het kan de basis zijn van een pastasaus of kruidenboter, maar u kunt het ook zonder kruiden gebruiken om er vlees of groenten mee te grillen in de oven. Een maiskolf wordt er bijvoorbeeld ook niet te versmaden door en aardappelpuree krijgt nog meer smaak.
Waarom professionele koks het afraden om met gezouten boter te bakken
Naast bovenstaande opties kunt u gezouten roomboter ook in baksels gebruiken. Zoals koekjes, taarten of pannenkoeken. Toch is dit iets wat professionele koks niet zo snel zullen doen. De reden is dat het zoutgehalte per merk boter wisselt. Het is dus lastig in te schatten hoe zout het gerecht ermee wordt. Daarom gebruiken koks liever ongezouten boter en een precies afgemeten hoeveelheid los zout.
Waar is ongezouten boter voor te gebruiken?
Ongezouten roomboter is te gebruiken voor alle voorbeelden die hierboven gegeven worden. Ook ongezouten boter smaakt heerlijk op bijvoorbeeld brood of mais. Heeft het gerecht naast boter ook zout nodig, dan is het eenvoudig extra toe te voegen. Maar u kunt er ook voor kiezen om geen of minder zout toe te voegen, wanneer u minder zout wil gebruiken.
Heeft u alleen gezouten roomboter in huis en heeft u voor een gerecht ongezouten boter nodig, dan kunt u het wel gebruiken, maar voeg dan niet de gehele hoeveelheid zout toe als dat los bij de ingrediënten staat. En zoals hierboven beschreven, is het dan dus lastiger om goed te doseren met de smaak.
Hoe (on)gezond is gezouten roomboter?
Roomboter staat niet in de Schijf van Vijf, vanwege het gehalte aan verzadigd vet. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om het bij uitzondering te eten. Gezouten roomboter is nog minder verantwoord, vanwege het zout dat het bevat. Het kan geen kwaad het af en toe aan uw menu toe te voegen, maar voor dagelijks gebruik kunt u beter voor halvarine of margarine kiezen. Ook in baksels kan roomboter door margarine vervangen worden. Het baksel wordt dan wel iets minder smeuïg.
(Bron: archief, Culy, Heel Holland Bakt, 24Kitchen, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Margarine is slecht.
Echte boter is veel gezonder.
Bij diabetes type 2 wordt juist geadviseerd GEEN margarine of halvarine te gebruiken, maar echte boter en olijfolie.
Hier sluit ik mij bij aan.
Al tig jaren gebruik ik roomboter, volle melk, volle yoghurt kortom nooit geen producten die bewerkt zijn tot halfvol en ik voel me er prima bij. Volle producten zijn het minste bewerkt en hoe het Voedingscentrum er bij komt om plastic boter aan te bevelen is mij een raadsel. Maar ja, het Voedingscentrum loopt jarenlang achter en ik vermoed dat er bindingen zijn met de voedsel industrie.
Sinds de roomboter niet meer gekarnd wordt smaakt ie niet meer zo lekker en kunnen we ook geen karnemelk meer kopen. Erg jammer.
Ik heb zelf een boterkarn gekocht; maak nu van slagroom zelf roomboter en houd er een beker heerlijke karnemelk aan over.
De roomboter van vandaag de dag is minder zout. Ik gebruik het ook om cake te maken en niemand die klaagt. Ik gebruik ook alle volle producten zoals volle melk etc, net als vroeger. En gewone porties, en dan ben ik pas 57 maar ik doe het zoals m’n oma etc