Naar cookieinstellingen
pinda-allergie

Waarom wordt een pinda-allergie zo gevreesd?

Mensen kunnen voor veel verschillende soorten voedingsmiddelen allergisch zijn, maar de pinda is daar wel een zeer berucht voorbeeld van. Minimale hoeveelheden kunnen al tot zeer ernstige klachten lijden of zelfs de dood. Hoe komt het dat de pinda zo gevaarlijk kan zijn voor de mens?

In Nederland zijn veel liefhebbers van pinda’s en pindakaas, maar er lijken steeds meer mensen met een allergie voor de aardnoot te komen. Vanuit botanisch oogpunt is de pinda overigens geen noot, maar een peulvrucht. Volgens de Stichting Voedselallergie is het aantal mensen met een pinda-allergie de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Zo’n 0,5 tot 2 procent van de kinderen in westerse landen heeft tegenwoordig een pinda-allergie. In Nederland gaat het om 1 op de 100 kinderen. Het is mogelijk er overheen te groeien, maar in ongeveer 75 procent van de gevallen gebeurt dat niet.

Allergische reactie

Wie allergisch is kan te maken krijgen met verschillende reacties, tot een anafylactische shock aan toe. Die shock wordt veroorzaakt door eiwitten in de pinda. In elke pinda zit ongeveer 200 milligram eiwit en bij mensen met een ernstige allergie is 2 milligram al genoeg voor een heftige reactie. De meest voorkomende reacties na het binnen krijgen van pinda’s zijn huidklachten, angio-oedeem en luchtwegklachten. Een tintelend gevoel in de mond geeft vaak een eerste waarschuwingssignaal.

Levensbedreigend

Er zijn 8 voedingsmiddelen verantwoordelijk voor 90 procent van alle voedselallergieën: melk, vis, noten, schaaldieren, eieren, soja, tarwe én pinda’s. Maar pinda’s geven het vaakst aanleiding tot een anafylactische (levensbedreigende) reactie. Door de allergische reactie maakt het lichaam grote hoeveelheden histamine aan. Dit versterkt de afweerreactie van het lichaam nog eens. De bloedvaten verwijden, waardoor de bloeddruk plotseling daalt. In zeer ernstige gevallen kan het lichaam opzwellen en kan iemand binnen een paar minuten overlijden. Ernstige reacties moeten met adrenaline worden behandeld. Dit gebeurt met een adrenalinepen (EpiPen, JEXT of Anapen). Dit kan iemands leven redden.

Dodelijke afloop pinda-allergie

Niet elk sterfgeval door een pinda-allergie wordt gerapporteerd, dus het precieze aantal pinda-overledenen per jaar is niet duidelijk. Volgens Stichting Voedselallergie overlijden er zo’n 100 Europeanen per jaar aan niet-behandelde voedselallergieën. Waarvan een klein deel pinda gerelateerd zijn. Het loopt dus niet de spuigaten uit, maar dat mensen met een allergie de pinda vrezen is logisch, gezien de hevigheid die al een kleine hoeveelheid kan veroorzaken. In zeldzame gevallen reageren mensen zelfs op inhalatie van de geur van pinda’s of minimaal huidcontact. Zo is een geval bekend van een vrouw die haar geliefde kuste die net daarvoor een broodje pindakaas gegeten had. Zij heeft dat niet overleefd.

Producten met pinda’s

Het vervelende is ook dat ondanks dat inmiddels duidelijk bekend is hoe gevaarlijk pinda’s voor veel mensen zijn, ze nog steeds in heel veel producten verwerkt worden. Ook in onverwachtse producten, zoals snoep, margarine en zeep.

Pinda-allergie voorkomen

Door de vrees voor een pinda-allergie zijn ouders vaak geneigd hun kinderen pas op wat latere leeftijd voor het eerst pinda’s te geven. Dat is echter af te raden. Juist door baby’s al vroeg kennis te laten maken met pinda’s, ontwikkelen zij er een tolerantie voor. Het immuunsysteem bouwt een tolerantie vooral tussen de 4 en 8 maanden op. Krijgen kinderen tijdens deze periode al pinda’s, dan lopen ze een kleinere kans er op latere leeftijd een allergie tegen te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor voedingsmiddelen als melk en eieren. Dat is inmiddels het officiële standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

(Bron: Stichting Voedselallergie, Nederlands Anafylaxis Netwerk, Quest, Zorg.nu, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde)

Geef een reactie

Reactie

    FAwaka says:

    He He eindelijk word er aandacht besteed aan mensen die een Pinda Noten Allergie hebben .
    in bijna alle kook programma worden er Pinda en noten gebruikt maar er word zelden stil gestaan bij mensen die deze Vreselijk Dodelijke Allergie hebben graag wat meer aandacht ik heb het op latere leeftijd gekregen door 1 pinda en i noten te eten wist niet mij over kwam ben nu in bezit van E -PI Pen Dank Omroep Max voor jullie aandacht stel dit zeer op prijs want het is een hele opgave om levensmiddelen te kopen waar in geen Pinda En noten in Verwerkt zijn , en schrijf je in bij Stichting Voedsel Allergie dan dien je te Betalen voor een Abonnement wat ik met mijn Kleine beurs niet kan erg jammer , Omroep Max Groot compliment van mij voor Jullie Dank Gr OMAJOZ uit Houten

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.