paaseitjes

Waarom worden paaseitjes in aluminiumfolie verpakt en hoe herkent u de smaak?

Rondom Pasen en soms al maanden voor die tijd, liggen de winkels vol met kleurrijke paaseitjes. Maar waarom zijn ze eigenlijk in aluminiumfolie verpakt en hoe herkent u welke smaak er in welke kleur zit?

Waarom zitten paaseitjes in aluminiumfolie?

Het assortiment paaseitjes wordt elk jaar groter. Hebben we ooit voornamelijk 3 smaken: puur (in rode folie), melk (in blauwe folie) en wit (in gele folie), nu kunt u het zo gek niet bedenken of er is wel een chocolade-eitje met die smaak. Wat ze gemeen hebben, is dat ze over het algemeen allemaal in aluminiumfolie verpakt zijn. Dat is om ze tegen (zon)licht en temperatuurwisselingen te beschermen. Worden ze niet verpakt, dan oxideert de chocolade, wat ten koste gaat van de smaak. Vooral bij witte chocola is dat het geval.

Aluminiumfolie is heel dun, maar sluit toch goed af en is daarom ideaal. Het is echter niet het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Het kost veel energie om het te maken en het wordt niet gerecycled. Aluminium verpakkingen worden bij verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen als folie verbranden volledig. Fabrikanten zoeken daarom wel naar alternatieven om de paaseitjes in te verpakken, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Andere verpakkingsmaterialen zijn al gauw duurder of minder geschikt. Ook moeten machines erop aangepast worden.

aluminiumfolie
Lees ook: Dit is waarom aluminiumfolie een glanzende en een matte kant heeft

Welke smaak in welke kleur?

Helaas is het tegenwoordig niet meer met zekerheid te zeggen welke smaak paaseitje schuilgaat in de kleurige papiertjes. Verschillende merken en ketens houden er hun eigen methodes op na. Over het algemeen geldt nog steeds dat pure chocola meestal in een rood papiertjes zit. Al zijn er merken die pure paaseitjes in een donkerblauwe folie verpakken. Paaseitjes van melkchocolade zijn meestal in lichtblauw verpakt en witte eitjes in geel. Voor paaseitjes met praliné geldt dat ze vaak in paars of groen zitten. In oranje papiertjes zitten vaak eitjes met karamel (zeezout) verpakt, maar daarna houdt de logica wel een beetje op. In de winkel goed opletten bij het uitkiezen, een spiekbrief maken of heel veel eitjes proeven dus maar. Al loopt het in het laatste geval dan wel rap op met het aantal calorieën

(Bron: VRT, AD, Trouw, Afvalscheidingswijzer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie