Waarom u kookvocht van groente en aardappels niet altijd veilig kunt drinken
Publicatiedatum: 11 mei 2021
Kookvocht van groente en aardappels kan gezond lijken om te drinken. Tijdens het koken komt daar immers een deel van de vitaminen in terecht. Maar het is zeker niet altijd aan te raden.
Kookvocht kan giftige stoffen bevatten
Kookvocht van groente kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een saus of soep aan te verrijken. Wel is het raadzaam om dat niet van alle groente te gebruiken. Kookwater van groente en aardappels bevat namelijk niet altijd louter goede stoffen. In het geval van aardappels bevat het kookvocht de giftige stof solanine, afkomstig uit de plant. Ook het kookvocht van nitraatrijke groente, zoals spinazie, bietjes en andijvie kunt u beter niet consumeren. En als u tijdens het koken veel zout toevoegt is dit vocht ook niet de beste keuze om te drinken. Vanwege het hoge zoutgehalte dat het dan heeft.
Bonenvocht als vervanging van ei
Bij peulvruchten, zoals kikkererwten, kan het kookvocht heel handig zijn. Dit vocht, aquafaba genoemd, is rijk aan eiwitten en kan bij de bereiding van bijvoorbeeld mousse of meringue het ei vervangen. De eiwitten reageren bij verwarming wel anders dan gewoon ei. Bij eieren wordt het wit hard als u het bakt of kookt. Aquafaba stort dan in. Toch is het mogelijk ermee te koken. In het geval van meringue zorgt suiker ervoor dat de aquafaba sterker wordt en in gebak met bloem zorgt het zetmeel voor versterking. Omdat aquafaba van zichzelf geen stevige structuur vormt, kunt u in gebak maximaal 2 eieren vervangen door aquafaba voor luchtigheid.
Waar u kookvocht van aardappels wél voor kunt gebruiken
Het kookvocht van aardappels hoeft u toch niet zomaar weg te gooien. Vanwege het vele zetmeel dat het bevat is het een natuurlijke vetoplosser. U kunt het daarom bijvoorbeeld gebruiken om aangekoekte pannen schoon te krijgen. Daarnaast zijn er verschillende sites die aanraden het vocht, mits ongezouten, te gebruiken om uw planten water te geven. Aangezien op andere sites staat dat de vloeistof zeer effectief werkt om onkruid te doden, willen we u dit niet zomaar adviseren. Heeft u zelf ervaring met 1 of beide zaken, laat dan vooral een reactie achter.
Vitamines behouden tijdens het koken
Bij het koken van groente gaat 20 tot 50 procent van de in water oplosbare vitamines verloren. Dit kunt u zoveel mogelijk beperken door de groente niet langer te koken dan noodzakelijk en in zo min mogelijk water. Doe de groente daarnaast pas in de pan als het water kookt. Door de groente in plaats van te koken te stomen blijven de smaak en meeste vitamines beter behouden.
Lees ook: hoe kookt u water het slimst?
(Bron: Consumentenbond, Libelle, InfoNu.nl, 24Kitchen, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik gebruik aardappelvocht iver de groene aanslag op tuintegels. Werkt milieuvriendelijker dan azijn o.i.d.
Hoe zit het dan met bietensap?
Aardappelen en groentes stoom ik altijd middels een stoompan op de kookpan te plaatsen. Hierdoor verspeel je zo min mogelijk eiwitten en andere gezonde stoffen. Deze manier van koken doe ik al zeker dertig jaar.