Naar cookieinstellingen
kookvocht

Waarom u kookvocht van groente en aardappels niet altijd veilig kunt drinken

Kookvocht van groente en aardappels kan gezond lijken om te drinken. Tijdens het koken komt daar immers een deel van de vitaminen in terecht. Maar het is zeker niet altijd aan te raden.

Kookvocht kan giftige stoffen bevatten

Kookvocht van groente kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een saus of soep aan te verrijken. Wel is het raadzaam om dat niet van alle groente te gebruiken. Kookwater van groente en aardappels bevat namelijk niet altijd louter goede stoffen. In het geval van aardappels bevat het kookvocht de giftige stof solanine, afkomstig uit de plant. Ook het kookvocht van nitraatrijke groente, zoals spinazie, bietjes en andijvie kunt u beter niet consumeren. En als u tijdens het koken veel zout toevoegt is dit vocht ook niet de beste keuze om te drinken. Vanwege het hoge zoutgehalte dat het dan heeft.

Bonenvocht als vervanging van ei

Bij peulvruchten, zoals kikkererwten, kan het kookvocht heel handig zijn. Dit vocht, aquafaba genoemd, is rijk aan eiwitten en kan bij de bereiding van bijvoorbeeld mousse of meringue het ei vervangen. De eiwitten reageren bij verwarming wel anders dan gewoon ei. Bij eieren wordt het wit hard als u het bakt of kookt. Aquafaba stort dan in. Toch is het mogelijk ermee te koken. In het geval van meringue zorgt suiker ervoor dat de aquafaba sterker wordt en in gebak met bloem zorgt het zetmeel voor versterking. Omdat aquafaba van zichzelf geen stevige structuur vormt, kunt u in gebak maximaal 2 eieren vervangen door aquafaba voor luchtigheid.

Waar u kookvocht van aardappels wél voor kunt gebruiken

Het kookvocht van aardappels hoeft u toch niet zomaar weg te gooien. Vanwege het vele zetmeel dat het bevat is het een natuurlijke vetoplosser. U kunt het daarom bijvoorbeeld gebruiken om aangekoekte pannen schoon te krijgen. Daarnaast zijn er verschillende sites die aanraden het vocht, mits ongezouten, te gebruiken om uw planten water te geven. Aangezien op andere sites staat dat de vloeistof zeer effectief werkt om onkruid te doden, willen we u dit niet zomaar adviseren. Heeft u zelf ervaring met 1 of beide zaken, laat dan vooral een reactie achter.

Acrylamide
Lees ook: Acrylamide in bruingebakken voedsel, wat is het en is het echt zo kankerverwekkend?

Vitamines behouden tijdens het koken

Bij het koken van groente gaat 20 tot 50 procent van de in water oplosbare vitamines verloren. Dit kunt u zoveel mogelijk beperken door de groente niet langer te koken dan noodzakelijk en in zo min mogelijk water. Doe de groente daarnaast pas in de pan als het water kookt. Door de groente in plaats van te koken te stomen blijven de smaak en meeste vitamines beter behouden.

Lees ook: hoe kookt u water het slimst? 

(Bron: Consumentenbond, Libelle, InfoNu.nl, 24Kitchen, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    ChristelVlinder says:

    Ik gebruik aardappelvocht iver de groene aanslag op tuintegels. Werkt milieuvriendelijker dan azijn o.i.d.

    Casey says:

    Hoe zit het dan met bietensap?

    GWJW says:

    Aardappelen en groentes stoom ik altijd middels een stoompan op de kookpan te plaatsen. Hierdoor verspeel je zo min mogelijk eiwitten en andere gezonde stoffen. Deze manier van koken doe ik al zeker dertig jaar.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.