Naar cookieinstellingen
ananas

Waarom prikt ananas bij sommigen in de mond?

Verse ananas. Waar de één opveert van deze zoete en sappige vrucht, krijgt de andere de rillingen over de rug. Die rillingen komen door het prikkelende gevoel dat de ananas in de mond kan geven. Maar hoe komt het dat ananas prikt? En is het te vermijden?

Schijnvrucht

De tropische vrucht kent zijn oorsprong onder andere in Brazilië. Het woord ‘ananas’ betekent letterlijk uitmuntende vrucht.
De ananas is een grote samengestelde schijnvrucht. Een schijnvrucht is een vrucht waarbij naast het vruchtbeginsel en de zaadknoppen ook andere plantdelen meedoen met de vorming van de vrucht. De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bètacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, zink en jodium. Een rijpe ananas herkent u aan de middelste bladeren bovenop, die dan makkelijk los te trekken zijn, de sterke ananasgeur en het stevige en veerkrachtige vruchtvlees.

Bromelaïne

Behalve vitaminen en mineralen bevat een ananas het enzym bromelaïne. Hoewel dit enzym de veroorzaker is van het vervelende mondgevoel wat sommigen ervaren, is het vooral ook een heel erg goed voor ons. Het wordt sinds de jaren 50 medicinaal ingezet en  heeft van nature ontstekingsremmende eigenschappen en heeft invloed op onze immuuncellen en de bloedstolling. Het wordt om deze redenen onder meer ingezet bij wondgenezing, als ontstekingsremmer en als pijnstiller.

Zo kunt u ananas eten zonder dat hij prikt

Goed of niet, bromelaïne kan dus wel het vervelende gevoel in de mond veroorzaken. Dit gevoel gaat overigens weg als u de ananas doorslikt, dan nemen speeksel en darmsappen het gevoel weg. Goed om te weten is dat de meest bromelaïne in het midden, de stam, van de ananas zit. Houd hier dus rekening mee als u de ananas snijdt. Of verwarm hem, dan breekt het enzym ook af. We hebben hieronder nog een paar tips voor het goed snijden van de ananas.

Tips om de ananas te snijden

Wat heeft u nodig? Een groot scherp mes en een snijplank.

  1. Snijd de boven- en onderkant van de vrucht af.
  2. Snijd de schil van boven naar beneden, strook voor strook af.
  3. Zit er hier en daar nog een zwart puntje? Snijd die er voorzichtig uit door in te snijden onder en boven het puntje.
  4. Verwijder de binnenkant van de vrucht, die is minder lekker. Dit kan door hem in kwarten te snijden en de binnenkant te verwijderen.

Een aangesneden verse ananas kunt u het beste in de koelkast bewaren. Bewaar de stukken in een luchtdichte bak. Zo kunt u we wel 4 tot 5 dagen bewaren. Het lekkerst is de ananas als u het voor het eten op kamertemperatuur laat komen. 

(Bron: Wikipedia/24Kitchen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.