Naar cookieinstellingen
Mayonaise

Waarom mayonaise in elk land anders smaakt

We eten er per jaar bijna 2,5 liter per persoon van: mayonaise. Het is met voorsprong de meest gebruikte saus in Nederland. En het is u misschien ook al eens opgevallen: de Nederlandse mayonaise smaakt heel anders dan die in het buitenland. En dat terwijl de basis vaak hetzelfde is: olie, ei, mosterd en azijn. Waar zit dan het smaakverschil in? We zetten het voor u op een rijtje. 

Geschiedenis van mayo

Er doen verschillende verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van mayonaise. Zo zijn er historici die zeggen dat de eerste versies van de saus te herleiden zijn uit de tijd van de Romeinen en de Egyptenaren. Zij hebben al een combinatie van (olijf)olie en eieren als toevoeging aan hun eten gebruikt. Een ander verhaal zegt dat de saus in 1756 is ontwikkeld op het eiland Menorca. Een Franse maarschalk zou zijn chef-kok hebben gevraagd een speciaal diner te maken vanwege de Franse bezetting van het eiland op de Britten. Startpunt voor die bezetting is de ‘Slag bij Maó’. De chef-kok wil een bijzondere saus op basis van eieren en slagroom maken. Dat laatste ingrediënt is alleen niet te vinden op het eiland, dus moet hij het doen met een andere vetstof. Dat is olijfolie geworden. Na een aantal experimenten ontwikkelt hij een saus. Die saus noemt hij ‘sauce mahonnaise’. Mayonaise is geboren.

De Nederlandse mayonaise

Mayonaise bij ons mag niet zomaar mayonaise eten. Hiervoor zijn strenge regels opgesteld in de Nederlandse Warenwet. Zo moet de saus in ons land voor minimaal 70 procent uit olie bestaan en voor 5 procent uit eigeel. Gebruikt u fritessaus? Deze hoeft niet aan deze eisen te voldoen en bevat vaak ‘maar’ 20 tot 25 procent olie. In vergelijking met ‘buitenlandse’ mayonaises smaakt de Nederlandse mayo uit de supermarkt vaak wat zoeter. Dit komt omdat producenten suiker toevoegen. Van origine hoort suiker niet thuis in het recept van de saus. Fabrikanten hebben suiker in de jaren 60 toegevoegd. Dit omdat wetenschappers er toen achter zijn gekomen dat vet in ons eten zorgt voor een stijging van het aantal hart- en vaatziekten. Producten zijn minder vet gemaakt. Om het toch lekker te houden, is een deel van het vet vervangen door suiker.

mayonaise
Lees ook: Snelle mayonaise van Janny van der Heijden

Belgische mayonaise

In 2016 zorgt een wetswijziging bij onze Zuiderburen dat mayonaise aan andere regels mag voldoen. Tot dat moment moet de Belgische variant voor 80 procent uit vet bestaan. Nu moeten de Belgen zich aan het zelfde vetpercentage houden als Nederland. Dus minimaal 70 procent. Mayonaise die ‘traditionele Belgische mayonaise’ heet, heeft wel een vetgehalte van minimaal 80 procent. Belgische mayo is zuurder van smaak dan zijn Nederlandse broertje. De Belgen gebruiken in principe geen zoetstoffen en voegen wat meer azijn toe.

Mayo in Frankrijk

De versie die misschien wel het meest afwijkt van de Nederlandse versie, is de Franse. Deze is niet alleen zuurder dan bij ons, ook komt de smaak van de Dijon-mosterd veel meer naar voren in het klassieke Franse recept voor de saus. De Franse mayo lijkt in Nederland aan populariteit te winnen. In een aantal Nederlandse supermarkten kunt u inmiddels mayonaise kopen van een bekend Frans merk.

Mayonaise bij onze Oosterburen

De meeste mayonaise die u bij de Duitse supermarkt kunt krijgen, lijken qua smaak en structuur een beetje op die in Nederland. Ook hier wordt vaak suiker toegevoegd aan het recept.

Japanse mayonaise

Dan nog een vreemde eend in de bijt: Japanse mayonaise. Want deze vindt u tegenwoordig ook in veel Nederlandse supermarkten in het assortiment. U gebruikt deze mayonaise bijvoorbeeld bij sushi of een Japans groenteomelet, okonomiyaki. Japanse mayonaise is iets pittiger en is qua structuur erg zacht en fijn. Heel anders dan de Nederlandse ‘klodders’ mayonaise. Het zuur in de Japanse mayonaise komt van rijst- of appelazijn.

Fritessaus

Gebruikt u altijd fritessaus in plaats van mayonaise? In een eerder artikel schrijven we over de verschillen tussen beide producten.

(Bronnen: Historiek.net, NOS, HLN.be, Elle, Best Bites/KRO-NRCV, Chapeau Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.