Naar cookieinstellingen
zout

Waarom is zout zo’n geliefde smaakmaker?

Zout is in bijna elke keuken te vinden en is in veel gerechten verwerkt. Maar waarom is dit zo? En waarom zijn andere smaakmakers niet net zo geliefd?

Natriumchloride

Zout bestaat uit natrium en chloride (NaCl). Het is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Natrium is een mineraal dat van nature niet in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het helpt bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Ook is het nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Chloride speelt daarnaast een rol bij de vochtbalans.

De functie van smaak

Naast dat ons lichaam zout in beperkte mate nodig heeft, heeft het ook een functie bij onze smaak. Door het te eten krijgen we een sterk gevoel van beloning. Daarnaast versterkt en beïnvloedt het andere smaken. Zout onderdrukt bijvoorbeeld bitterheid in voedsel.

Ook maakt keukenzout de smaakpapillen actiever. Smaak heeft namelijk een biologische functie. Mensen vinden bepaalde smaken lekker, omdat hun lichaam het nodig heeft. Het is zeer belangrijk voor de vochtbalans, dus kunnen wij het proeven.

keukenzout en zeezout
Lees ook: Is er een verschil tussen keukenzout en zeezout?

In de geschiedenis

Terwijl er tegenwoordig te veel zout gegeten wordt, was dit vroeger niet het geval. Vroeger werd de smaakmaker vooral als conserveringsmiddel gebruikt. In de middeleeuwen werd het vervolgens een gewild product en een teken van rijkdom. Alleen de rijksten hadden zout. Dit werd dan in een groot, edelmetalen schip op tafel gezet. Hierin stond een klein zoutvat. Vandaag de dag staat daarom bij de meesten het zoutvat nog steeds op tafel.

Hoeveel zout mag u hebben?

Het lichaam heeft dus zout nodig, maar niet te veel. Volwassenen mogen niet meer dan 6 gram per dag. Volgens het Voedingscentrum krijgt ongeveer 80 procent van de Nederlanders echter meer binnen dan dit. Volgens de Hartstichting krijgen volwassenen gemiddeld tussen de 8 en 9 gram per dag binnen. Dit komt deels doordat er in veel producten zout zit. Het wordt namelijk gebruikt om aan producten smaak, structuur of een langere houdbaarheid mee te geven. Een andere reden is dat we vaak nog te veel zout aan ons eten toevoegen.

Het eten van te veel zout is nadelig voor uw gezondheid. Het lichaam houdt dan meer vocht vast, waardoor er ook meer vocht in de bloedvaten zit. Hierdoor komt er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om bloed rond te pompen. Dit leidt dan tot een verhoogde bloeddruk. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Door de te hoge bloeddruk kunnen de kleine bloedvaten in de nieren beschadigen, wat nierschade tot gevolg kan hebben.

zout
Lees ook: Moet u extra zout eten bij hitte of als u veel zweet?

Wie gevarieerd eet, hoeft eigenlijk geen zout aan het eten toe te voegen om dagelijks voldoende binnen te krijgen. Zout zit in brood en crackers, in kleine hoeveelheden in zuivel, in kaas en in vleeswaren. Dus ongemerkt krijgt u al meer dan voldoende binnen. Veel voorbewerkte en kant-en-klare producten zitten bomvol zout, net als bouillonblokjes.

(Bron: Quest, Consumentenbond, Hartstichting, Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.