ei met blauwe dooier

Waarom hebben gekookte eieren soms een blauwe dooier, kunt u die veilig eten en hoe voorkomt u het?

Bij het ontbijt, door een salade of op een broodje: we eten graag een gekookt eitje in Nederland. Wat we dan weer minder fijn vinden, is als het ei een blauwe of groenige kleur dooier heeft. Hoe komt dat, zijn ze dan nog wel veilig te eten en is het veranderen van de kleur te voorkomen? De antwoorden vindt u hieronder. 

Waarom krijgt een gekookt ei een blauwe dooier?

Bij zachtgekookte eieren komt een blauwe eidooier niet voor. Het heeft dan ook te maken met het chemische proces dat optreedt wanneer eieren hard gekookt worden. En dan vooral te lang. Dan kunt u te maken krijgen met het kleurverschil. Dit wordt veroorzaakt doordat zwavel in het eiwit reageert op ijzer in het eigeel. Bij een temperatuur van hoger dan 70 graden vormt zich vanuit zwavel waterstofsulfide en in contact met ijzer ontstaat er ijzersulfide, dat het eigeel een blauwgroene kleur geeft. Des te langer het koken duurt, des te meer de blauwe kleur in de dooier doordringt.

vlekjes
Lees ook: Rode of bruine vlekjes in een ei: hoe komt dat en kan het kwaad?

Kan een ei met een blauwe dooier veilig gegeten worden?

Een blauw verkleurd ei hoeft u niet te laten staan. Het is volledig veilig om te eten. IJzersulfide is namelijk niet schadelijk en het verandert verder ook niets aan de smaak van het ei. Het ziet er alleen wat minder smakelijk uit. Al kan zo’n ei voor het gevoel wel wat droger uitpakken.

Hoe kan een blauwe dooier voorkomen worden?

Zoals hierboven beschreven, treedt de verkleuring op door het ei lang en op hoge temperatuur te koken. Dit voorkomt u door de minimale kooktijd voor een hardgekookt ei te hanteren (afhankelijk van de grootte van het ei rond de 8 minuten) en niet langer door te koken. En door het op een lagere temperatuur te bereiden: 85 graden Celsius is genoeg. Dit betekent dat het water in de pan slechts zachtjes pruttelt. Koel het ei na het koken vervolgens direct heel snel terug in ijskoud water. Dit zogenaamde ‘schrikken’ stopt het kookproces en voorkomt de verkleuring.

(Bron: Archief, Keuringsdienst van waarde, AD, NPO Radio 2, Libelle.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie