Waarom 1 chipje eten geen optie is
Publicatiedatum: 15 februari 2020
Een zak chips kopen en hier vervolgens maar 1 chipje uit eten is voor veel mensen een onmogelijke opgave. Maar waarom willen we direct de hele zak leegeten? Wetenschappers van de Duitse universiteit Erlangen-Nuremburg hebben hier een wetenschappelijke verklaring voor.
Hedonistische honger
Dat de mens de neiging heeft om direct 500 in plaats van 1 chipje te eten is volgens onderzoeksleider Thomas Hoch vrij gemakkelijk te verklaren. Volgens hem heeft het alles te maken met hedonische honger, wat iets heel anders is dan echte honger. Bij hedonische honger eten mensen niet omdat ze daadwerkelijk trek hebben, maar omdat zij het plezier dat zij uit het eten van bepaald voedsel halen zo lang mogelijk willen ervaren.
Het geheim van chips
Vooral ‘slecht’ voedsel wakkert dit soort honger aan bij de mens, weten de wetenschappers. Dat komt omdat voedsel met veel vetten en koolhydraten volgens de Duitse onderzoekers signalen van genot naar de hersenen sturen, waardoor je ervan wil blijven eten. Hoch en zijn team hebben overigens sterk het vermoeden dat niet alleen de vetten en de koolhydraten chips tot zo’n aanlokkelijke snack maken. Er moet nog een andere stof inzitten die de eetbaarheid sterk verhoogd.
Onderzoek bij ratten
Dat chips nog een ander aanlokkelijk bestandsdeel moet hebben concluderen de Duitsers nadat zij een aantal ratten normaal rattenvoer, naturel chips en een mix van koolhydraten en vetten in poedervorm voorschotelen. De ratten hebben net gegeten, maar gaan toch massaal op de naturel chips af. Het team analyseert vervolgens wat het eten van deze chips doet met de hersenen van de ratten. Wat blijkt? Dit voedsel activeert het zogenaamde beloningssysteem van het brein. Daarnaast wordt ook het gedeelte van het brein dat een verzadigd gevoel veroorzaakt minder actief, waardoor de ratten maar door blijven eten. Zowel het normale rattenvoer als de koolhydraten en vet in poedervorm wekken een stuk minder hersenactiviteit op bij de ratten. Dat we van chips willen blijven eten ligt dus niet alleen maar aan het hoge gehalte vet en koolhydraten.
(Bron: Scientias, Universiteit Erlangen-Nuremburg)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Prachtig verhaaltje maar waarom wordt E621 niet genoemd? Deze smaakmaker zorgt er voor dat wij meer trek hebben en dat is mede de oorzaak dat we de chipzak leeg eten.
Inderdaad Johanna, E 621 maakt het verzadigingsgevoel in de hersenen lam waardoor men niet het gevoel krijgt verzadigd te zijn dus lekker door blijft snacken. Zie ook vetsin.