Naar cookieinstellingen
Voorjaarssalade

Voorjaarssalade van Mounir Toub

Mounir heeft de lente in zijn hoofd. En dat is niet gek met het prachtige weer van de afgelopen dagen. Bij de lente denkt hij direct aan een frisse salade met verschillende groenten. Hij maakt de salade af met gerookte zalm die hij rookt in zijn eigen oven.

Ingrediënten: (4 personen):

  • 400 gram zalmfilet (zonder vel, zonder graten)
  • rasp van 1 citroen
  • 4 gram zout

Voor de dressing:

  • 1 sjalot
  • 3 eetlepels aceto balsamico
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 2 deciliter druivenpitolie
  • zout en (vers)gemalen peper

Voor de zoet-zure groenten:

  • 1 rettich
  • 1 radijs
  • 1 courgette
  • 3 deciliter azijn
  • 3 deciliter water
  • 150 gram suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels

Voor de salade:

  • 1 kropje gele frisée
  • 1 kropje eikenblad sla
  • 1 kropje botersla
  • 1 kropje lollo rosso
  • 1 kropje lollo bianco
  • 50 gram red chart (rode bieten sla)
  • 50 gram curly kale red
  • 100 gram soja bonen
  • 4  aardperen
  • 1 bakje cherry tomaten
  • 5 mini komkommers
  • diverse soorten wortels
  • diverse soorten bietjes
  • diverse soorten radijs

Voor de garnering:

  • 1 bakje kiemgroenten
  • verschillende soorten cress
  • 50 gram gemengde noten
  • 50 gram tomberries (kleine tomaten)

Bereidingswijze:

Van de zalm:

Leg de zalm op een bord en bestrooi met de citroenrasp en het zout. Bedek de zalm met plasticfolie en plaats zeker 1 uur in de koelkast om te laten zouten. Plaats de gezoute zalmfilet op een bord en plaats daar de stolp over om de vis te roken. Blaas met behulp van de rookpijp flink wat rook in de stolp en laat de stolp met rook zeker 4 minuten staan zodat de zalm een goeie rooksmaak krijgt.

Van de dressing:

Pel en snipper de sjalot ragfijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met de aceto balsamico, gladde mosterd en honing en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg al kloppend de olie toe tot u de juiste emulsie heeft.

Van de zoet-zure groenten:

Snijd (of vorm met een Parisienne boor/bolletjes maker) de groenten in gewenste vorm. Breng de azijn met water, suiker, zout, kruidnagel, laurier en steranijs aan de kook en giet op de groenten. Dek meteen af met plasticfolie zodat de stoom (en alle smaken) erin blijven. Laat de groenten zeker 1 uur in het vocht staan (beter is om een dag van tevoren te maken en in te laten trekken!).

Van de sla en ingrediënten:

Pluk, verklein en/of snijd de verschillende slasoorten en was ze in ruim koud water. Haal de sla uit het water, laat het water weglopen en was de sla nogmaals in ruim koud water om er zeker van te zijn dat er geen zand meer in zit. Laat de gewassen slasoorten op een vergiet uitlekken.

Kook de sojabonen in gezouten water beetgaar. Boen de aardperen schoon en kook ze met schil in gezouten water beetgaar. Halveer de cherry tomaten en breng op smaak met 2 eetlepels aceto dressing. Snijd de komkommers in plakken. Snijd de radijsjes in dunne plakken en zet weg in ijswater. Kook de wortels in water met zout en roomboter beetgaar en laat in het vocht afkoelen. Snijd de wortels in gewenste vorm.

Opmaak:

Breng de gewassen en inmiddels uitgelekte sla op smaak met de aceto dressing.

Schep in het midden van een schaal de op smaak gebrachte sla soorten. Verdeel de rest van de ingrediënten naar eigen creativiteit op de sla en zorg dat alle ingrediënten netjes verdeeld zijn. Garneer de salade met de cress soorten, de kiemgroenten en de noten. Serveer de dressing desgewenst ook nog apart. Plaats de gerookte zalm op een snijplank en snijd met een scherp mes plakken ervan af en rangschik over de salade.

(Bron: Mounir Toub)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.