“Volkorenbrood is juist smaakvoller dan witbrood”
Publicatiedatum: 20 januari 2023
In de Week van het Brood staat volkoren centraal. De meeste Nederlanders eten te weinig volkoren en krijgen daardoor niet genoeg vezels binnen. En dat terwijl volkoren en vezels juist gunstig zijn voor de gezondheid. Kennisspecialist Linda van Zonsbeek vertelt ons er meer over.
Alles van de graankorrel wordt gebruikt
“Volkorenbrood is gemaakt met volkorenmeel. Dus alle voedingsstoffen die in een graankorrel zitten, zijn meegegaan in het brood”, vertelt Linda van Zonsbeek, kennisspecialist voeding & gezondheid van het Nederlands Bakkerij Centrum. “Het bevat veel voedingsstoffen, eiwitten, vezels, jodium en andere vitamines en mineralen. Daarom is het een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon.
Volkoren is goed voor onze gezondheid
Het is wetenschappelijk aangetoond dat voldoende volkorenproducten eten goed is voor onze gezondheid. “Het zorgt voor minder risico op ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker”, legt Van Zonsbeek uit. Daarom is dit jaar voor het thema volkoren gekozen in de Week van het Brood, van 16 tot en met 22 januari 2023.
3 sneetjes brood per dag
Ondanks dat het gezond en dus goed voor ons is, eet 75 procent van de Nederlanders niet genoeg vezels. Het Voedingscentrum adviseert tenminste 25 gram voedingsvezels per dag voor vrouwen en minstens 30 gram voor mannen. De Gezondheidsraad weet uit wetenschappelijk onderzoek dat minimaal 90 gram volkorenproducten per dag het beste is om binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 3 sneetjes volkorenbrood per dag. En dat draagt ook bij aan de vezelinname.
Stap in kleine stapjes over naar volkorenbrood
Bent u geen liefhebber van volkoren maar wilt u er wel op overstappen? Het is te ‘leren eten’. Stel u houdt van wit brood, ga dan eerst naar bruin en daarna naar volkoren. Zo kunt u langzaam aan de smaak wennen. Hoe vaker u het eet, hoe lekkerder het wordt, zegt de kennisspecialist. “Ik vind volkorenbrood juist smaakvoller dan wit, omdat het van de hele graankorrel gemaakt is. En zo krijg je de hele smaak mee”, legt Van Zonsbeek uit. Het kan ook helpen om volkoren meer aan uw voedingspatroon toe te voegen, door bijvoorbeeld volkorenpasta te eten of zilvervliesrijst.
Verschillende soorten volkorenbrood
Probeer ook verschillende soorten volkorenbrood uit. Zo zijn er verschillende soorten granen. Het meeste brood in de supermarkten en bakkerijen is van tarwe gemaakt, maar bakkers werken ook met een combinatie van granen, zoals spelt, gerst, haver of maïs, om volkorenbrood te bakken. Daarnaast worden ook zaden en pitten toegevoegd aan sommige varianten. En misschien is klein beginnen, bij een volkoren krentenbol ook een goede stap. De variatie is juist leuk, zegt Van Zonsbeek. “Zo kun je lekker afwisselen en is het nooit saai.”
Meer weten over brood? We hebben feiten, fabels en leuke weetjes op een rij gezet.
(Bron: Nederlands Bakkerij Centrum. Foto: Lidian van Megen)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Beste lezers.
Ik zou maar uitkijken met de gezondheidsadviezen van Max. Het Voedingscentrum is een ouderwets instituut en loopt achter bij de ontwikkelingen. Brood bevat snelle koolhydraten dat betekent dat er een beperkt verzadingsgevoel is. Ook op tv zijn er adviezen, ook van Max, zoals de griepprik, waar u voorzichtig mee moet zijn. De experts wijzen nooit op de nadelen. Wees kritisch op de adviezen…..