Voedselprijzen stijgen flink in Nederland
Publicatiedatum: 21 augustus 2017
Voedsel is dit jaar flink duurder geworden in Nederland. Met name zuivel, zoals melk en boter, is een stuk prijziger dan in 2016. De consument betaalt hier gemiddeld 10 procent meer voor, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Duurdere zuivel
Het CBS spreekt in haar onderzoek van ‘de grootste prijsstijging van zuivel in bijna 10 jaar tijd’. Met name boter is een stuk duurder dan in 2016: gemiddeld betalen we hier 35 procent meer voor dan in 2016. Ook halfvolle melk kost 25 procent meer en de prijs van kaas is 7 procent gestegen. Volgens het CBS is de prijsstijging vooral te danken aan het feit dat er bij de boer veel meer voor de zuivel betaalt moet worden dan voorheen. Goed nieuws voor hen, want in 2016 heeft de sector last van een heuse zuivelcrisis. In die periode krijgen de boeren maar weinig geld voor hun melk. Daarnaast is anno 2017 de vraag naar zuivel ook groter dan het aanbod, wat de prijs ook opdrijft.
Stijgende voedselprijzen
Zuivel is overigens niet het enige product waar meer voor betaald moet worden dan in 2016. Ook vis, vlees en groente zijn duurder geworden. Gemiddeld betalen consumenten 3,3 procent meer voor eten dan in 2016. Sinds het jaar 2000 is de gemiddelde voedselprijs met 30 procent gestegen. Dit heeft te maken met inflatie, maar ook producentenkosten en mislukte oogsten spelen een rol.
Maar niet alles is duurder
Er is overigens ook 1 product dat goedkoper is dan in 2000 en dat is ijs. Dat is rond de millenniumwisseling zo’n 21 procent duurder dan nu.
(bron: CBS, de Volkskrant, Boerderij.nl, website LTO)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Deze kop gaat straks ook passen boven de nog te schrijven artikelen over bij voorbeeld buitenissige huurverhogingen in de vrije sector, waarschijnlijk ook wel over de stijging van de eigen risicobijdrage of zorgpremie. Er is immers geen enkel politiek belang dat “ze” zou kunnen beletten. Verhuurders en verzekeraars kunnen, weliswaar nog enigzins binnen “grenzen” – met dat Europa en die megaboetes is het toch oppassen geblazen- weer een paar jaar aandonderen. “Ze” weten dat na gedonder er hooguit wat stukken in de kranten, meldingen van hoge kosten door demonstraties in het journaal komen en dat is het dan wel weer. Zoals vér terug in onze geschiedenis vakbonden, stakingen en andere manifestaties van protest tegen onrecht nog effect hadden, zo doodgeslagen is de consumerende huurder nu. Er wordt helemaal niks geprotesteerd of effectief afgedwongen. Ook weer iets wat “ze” weten. Weerstand is minimaal. Vervelende pers de volgende dag al overgewaaid. Honderd euro per jaar méér per verzekerde huurder…. En een euro meer voor een liter volle melk….. omwille van het milieu…. voor de boeren….? Let’s dó this!!!
Waardoor worden de prijzen door verhoogd, simpel door het verminderen v.d. inhoud van artikelen.
Plakjes kaas en broodbeleg dunner te snijden, de hoeveelheid blijft gelijk in het opschrift v.d. verpakkingen
We hebben als consumenten steeds minder gekregen voor ons dure geld. Producenten en grootgrutters maken steeds meer winst.
Is dit dat gewoon en fatsoenlijk te noemen? Waarom boeten zij en aandeelhouders niet ook in
Waarom krijgen wij Nederlanders slechtere samengestelde producten in vergelijk met omringende landen.
Kort wij laten ons steeds meer belazeren, vinden h’t wel goed wat ze in ons voedsel stoppen de Nederlander pikt toch alles.Wanneer komt er een einde aan dit soort belazeren.
Ps: reken nog even in guldens en kijk in uw mandje, je kunt er ‘n hartinfarct van krijgen,… u bent gewaarschuwd, o ja,… de Hartstichting doet trouw z’n werk met eigen reclame spots!!
Willen we wel echt wakker worden uit onze mooie droom?
Wens u veel gepuzzel bij uw aankopen.