vla

Voedingstip: vla

Wat is er meer Nederlands dan een schaaltje vla na de warme maaltijd? Dubbelvla, vanillevla, aardbeienvla, straciatellavla: de keuze is enorm. Maar wist u dat er in veel vla ook best veel suiker zit? Goed om te weten als u op uw gewicht of uw suikerinname wilt letten.

Er is een enorme variëteit aan soorten vla verkrijgbaar in de winkel. Vanillevla en chocoladevla zijn het meest bekend. Daarnaast zijn er veel andere soorten, zoals aardbeienvla, citroenvla, hopjesvla, dubbelvla en wintervla. Soms is er aan vla nog rozijnen, stukjes chocolade, bitterkoekjes of stukjes appel of peer toegevoegd. Ook is er slagroomvla met extra vet in de vorm van room. Er bestaat ook magere of halfvolle vla met minder vet.

Wat is vla?

Vla is een vloeibaar zuivelproduct. Het wordt gemaakt door het verhitten van koemelk. Daaraan worden bindmiddel, suiker, geurstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen toegevoegd. Vla bestaat voor minimaal de helft uit melk. Dat moet van de Nederlandse warenwet, anders mag het geen vla heten.

Vla is typisch Nederlands. Het wordt al sinds de 18e eeuw gegeten als koud nagerecht. Het bestaat oorspronkelijk alleen in Nederland en Suriname. In 2006 is langzaam ook in Duitsland vla geïntroduceerd, onder de Nederlandse naam ‘vla’. In 2013 is vla ook in België geïntroduceerd onder de naam vla / crème dessert.

Wat zit er in vla?

Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo’n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram. Een schaaltje levert 143 calorieën.

Gezonder kiezen

Als u gezonder wilt kiezen, kies dan bijvoorbeeld een schaaltje magere of halfvolle yoghurt of magere kwark (zonder toegevoegd suiker) met een beetje fruit erin. Een vruchtenyoghurt lijkt misschien gezonder, maar die bevat vaak ook veel suiker. Die kunt u dus beter niet kiezen. Er is ook magere vla met zoetstoffen verkrijgbaar. Deze levert minder suiker en minder calorieën en is dus een gezondere keus.

Ook is het goed om te letten op vet. De meeste vla in de winkel is gemaakt van volvette melk en bevat minimaal 2,6 gram vet per 100 gram. Magere vla bevat 0,2 gram. Als u wilt letten op uw gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter, want zo krijgt u minder verzadigd vet en calorieën binnen. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten: een hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Andere zuiveltoetjes

Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt. Een schaaltje pudding bevat meer calorieën dan een schaaltje vla.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie