Naar cookieinstellingen
vette vis

Voedingstip: vette vis

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op hart en vaatziekten. Met name vette vis bevat veel gunstige omega-3-vetzuren. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten, liefst vette vis.

Wat is vette vis?

We noemen vis ‘vet’ als er meer dan 5 procent vet in zit. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel, heilbot, bokking, of sardines. Het maakt niet uit of u verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is. Zalm uit blik of diepvries is vaak minder vette zalm uit de Stille Oceaan.

Als u vis in blik, pot of uit de diepvries koopt, dan kunt up de verpakking zien hoe hoog het percentage vet is in de vis.

Vitamines en mineralen in vis

Naast goede vetzuren bevat vis ook vitamines en mineralen. Daarom staat vis in de Schijf van Vijf. De meeste vis is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Deze vitamines en mineralen zijn erg belangrijk voor uw lichaam. Vis bevat van nature eiwit en vet. Die stoffen gebruikt uw lichaam bijvoorbeeld als bouwstof voor onder andere de spieren.

Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Vis bevat ook ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit. Al deze goede stoffen zitten ook in schaal- en schelpdieren.

Meer is beter?

Meer dan 1 keer vis per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op voor de gezondheid. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis. Omdat vooral vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten, is het wel verstandig daarbij te variëren.

Vis met een korstje

Gepaneerde vis of vis met een beslaglaagje, zoals vissticks, zijn minder goede keuzes. Door het krokante jasje zuigen ze bij het bakken of frituren veel vet op. Kies daarom liever voor bijvoorbeeld gerookte vis in een salade of vis uit de oven.

Zout

Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk (hypertensie) verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Heeft u last van een hoge bloeddruk, dan kunt u de volgende soorten vis beter niet te vaak eten:

  • Gerookte vis, zoals gerookte zalm en gerookte paling.
  • Vis uit pot, in het (zoet)zuur zoals haring en rolmops.
  • Gezouten vis zoals haring en stokvis.
  • Ansjovis.
  • Hom, kuit, en kaviaar.

(Bron: Voedingscentrum) 

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Atlantische zalm staat gelijk aan “Gekweekte zalm” in reservoirs, vaak aangeduid als “Noorse zalm” die buiten Omega 3 ook vol zitten met medicijnen en andere chemicaliën. Dus raadzaam is enige terughoudendheid te betrachten met zalm uit de supermarkt. Alleen de bevolking in: Canada, Alaska en Rusland, zijn in de gelegenheid om wilde zalm te nuttigen, die daar van nature in de rivieren afzakken om te paaien. Deze zalm is hier niet te koop, of voor schrikbarend hoge prijs.

    Maximini says:

    In vette vis zitten veel biogene aminen als histamine en tyramine. Tyramine werkt licht vernauwend op de bloedvaten en verhogend op de bloeddruk. Bij angst- en hartklachten dus beter te vermijden.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.