Naar cookieinstellingen
roomboter

Voedingstip: roomboter

Roomboter, kortweg boter, wordt gemaakt van melk. Het is te gebruiken op brood, bij bakken en braden, in deeg of als smaakmaker voor bijvoorbeeld sauzen. Maar is het ook gezond? Het bevat veel verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf.

Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Roomboter komt meestal uit Nederland. Bijna alle Nederlandse boter gaat naar het buitenland, vooral naar België, Frankrijk en Duitsland.

Is roomboter gezond?

Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet in zit. Roomboter heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90 procent.

Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Het advies van het Voedingscentrum is daarom om roomboter bij uitzondering te eten.

Roomboter bevat veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Gebruikt u dagelijks roomboter op brood? Dan is het goed om erop te letten dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt en minder verzadigd vet uit andere producten.

Alternatieven

Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. U kunt bijvoorbeeld roomboter vervangen voor halvarine, zachte en vloeibare margarine of oliën zoals olijfolie of zonnebloemolie. Er bestaat ook halfvolle boter met een vetgehalte van 40 procent, maar deze bevat nog steeds veel verzadigd vet.

Bewaren

Roomboter is een maand houdbaar in de koelkast. Het kan langer worden bewaard, maar let er dan vooral op of de boter nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem. U kunt roomboter invriezen, het kan dan langer worden bewaard.

Tip: U kunt het beter niet buiten de koelkast bewaren. Door de hogere temperatuur krijgen bacteriën meer kans op uit te groeien. Dit verhoogt de kans op een voedselinfectie.

Wanneer is iets ‘boter’

Boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine niet en mag daarom dus ook geen boter heten. Roomboter wordt gezouten en ongezouten verkocht.

Grasboter

Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is roomboter, maar het is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.

Roomboter en het milieu

Voor elke kilo boter is ongeveer 25 liter melk nodig. De milieudruk van roomboter is fors hoger dan van halvarine, margarine of olijfolie. De klimaatbelasting van roomboter is zo’n 9 keer hoger dan halvarine, energiegebruik 6 keer en landgebruik 5 keer.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Mieke Schepens says:

    Graag gelezen. Té is nooit goed, behalve tevreden.
    Dank voor deze bijdrage.

    AnnemieMH says:

    Ik eet alleen de echte boter, die andere magazines en dieet magazines, smaken gewoon chemisch, nee alleen echte boter

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.