ijs

Voedingstip: ijs

IJs is voor veel mensen een ware verwennerij. Heerlijk als het warm is, maar het wordt ook gegeten als nagerecht, met bijvoorbeeld fruit erbij. Van een ijsje kunt u natuurlijk af en toe best genieten, maar als u gezonder wilt eten, waar kunt u dan allemaal op letten?

Een luxe Italiaans schepijsje van de ijsboer, een voorverpakt waterijsje uit de supermarkt of een klassiek ijsgerecht in een restaurant, zoals een dame blanche. Allemaal heel anders, maar allemaal ijs.

Soorten ijs

Grofweg kan men alle soorten ijs verdelen in ijs op basis van melk, op basis van yoghurt en op basis van water. Aan ijs kunnen ook andere dingen zijn toegevoegd zoals stukjes chocolade, noten, rozijnen of fruit.

Hoe wordt ijs gemaakt?

Het hoofdingrediënt van ijs is water, yoghurt of melk. Aan roomijs wordt room toegevoegd. Daarnaast wordt er aan ijs vaak suiker en geur- en smaakstoffen toegevoegd. Ook zitten er stoffen in die er voor zorgen dat de ingrediënten goed mengen en stabiel blijven. Bij het maken van ijs worden de ingrediënten gemengd. Het mengsel rijpt vervolgens bij 4 graden Celsius en wordt opgeklopt om er lucht in te brengen. Daarna wordt het afgekoeld tot –6 graden Celsius.

Gezonder kiezen

IJs valt niet binnen de Schijf van Vijf, maar af en toe een ijsje kan. Er is wel verschil in welke soort u kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Roomijs levert circa 100 kilocalorieën (kcal) per bolletje van 50 gram. Yoghurtijs bevat zo’n 70 kcal per bolletje. Sorbetijs is gemaakt van water en suiker. Het bevat geen vet en bevat per bolletje 40 kcal.

Wilt u gezonder kiezen? Kies dan voor waterijs of sorbetijs en laat het roomijs en schepijs staan. Neemt u toch schepijs, kies dan voor een bekertje, want in een hoorntje zitten ook best wat calorieën. Wat ook helpt is bewust kiezen voor een kleinere portie. Eén bolletje in plaats van 2 bijvoorbeeld. En let op als u een ‘sorbet’ kiest. Een sorbet bestaat uit meerdere bolletjes ijs met wat vruchtjes en siroop en een flinke dot slagroom. Daar zitten al gauw honderden calorieën in en tientallen suikerklontjes.

Zelf ijs maken

Zelf thuis ijs maken is ook een optie. Leuk om te maken met kinderen en u beslist zelf wat erin gaat. Denk aan een ijsje van limonadesiroop of een yoghurtijsje met rood fruit. Er zijn handige voorgevormde ijsjesmallen, in allerlei leuke vormen. Even in de vriezer en genieten maar!

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie