Voedingstip: fruit als nagerecht
Publicatiedatum: 20 november 2017
Fruit is een heerlijke afsluiting van de maaltijd. Bijvoorbeeld met een bakje yoghurt of kwark erbij. Vers ligt voor de hand, maar er bestaat ook fruit uit blik, pot of diepvries. En er is ook gedroogd fruit te koop. Wat kunt u beter kiezen als u op uw gezondheid wilt letten?
Waarom is fruit goed voor de gezondheid?
Met 200 gram fruit per dag verlaagt u de kans op hartziekten en beroerten. Het eten van fruit hangt ook samen met een lagere kans op diabetes, darmkanker en longkanker. Er wordt wel eens beweerd dat bepaalde soorten fruit heel goed voor de gezondheid zouden zijn (zoals blauwe bessen of kiwi), maar bij fruit is het juist belangrijk om te variëren. Elke fruitsoort bevat namelijk weer andere voedingsstoffen. Zo bevat een sinaasappel veel vitamine C en abrikozen veel betacaroteen. Als u varieert met verschillende soorten fruit, krijgt u van alles wat binnen.
Wat voor soort fruit is er?
Fruit wordt ingedeeld in pitvruchten (zoals appels en vijgen), citrusvruchten (zoals mandarijnen en sinaasappels, bessen of besvruchten (zoals aardbeien en bosbessen, maar ook banaan vallen hieronder) en steenvruchten (zoals kersen en perziken).
Naast vers fruit is er fruit uit de diepvries te koop, uit pot en blik en gedroogd.
Fruit uit de diepvries
Fruit uit de diepvries is vooral klein fruit zoals bramen, frambozen en bessen. Deze producten zijn vers kwetsbaar en maar een beperkte periode in het jaar verkrijgbaar. In de diepvries is fruit lang houdbaar en u kunt er elke keer uitnemen wat u nodig heeft. Er is geen suiker toegevoegd aan diepvriesfruit en het kan daarom goed afgewisseld worden met vers fruit. Wilt u zelf fruit invriezen? Met heel veel fruit kan dat: bijvoorbeeld in stukjes of partjes. Doe ze in een goed afsluitbaar bakje of een speciaal diepvrieszakje. En sluit het goed af. Anders gaan smaak en vitamines verloren.
Fruit in blik of pot
Fruit uit blik of pot is er in 2 varianten: op sap en op siroop. Soms is het sap afkomstig van dezelfde vrucht: bijvoorbeeld ananas op ananassap. Maar soms is het sap ook van ander fruit, bijvoorbeeld mandarijn op sap is mandarijn op druivensap. Het fruit op siroop bevat meer suiker dan het fruit op sap. Fruit op siroop staat daarom niet in de Schijf van Vijf. Fruit op sap is een betere keuze dan fruit op siroop, maar ook sap bevat veel suiker. U kunt de vruchten het beste even laten uitlekken, daarmee lekt een hoop van het sap weg.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit (bijvoorbeeld abrikozen of vijgen) bevat meer suiker dan vers fruit. Dit komt doordat het vocht eruit is. Door het drogen gaat daarnaast de meeste vitamine C verloren.
Sommige soorten gedroogd fruit kunt u direct eten, zoals rozijnen. Ander gedroogd fruit, zoals tutti-frutti, laat u eerst wellen. Het fruit neemt dan weer vocht op.
Gedroogd fruit wordt soms gezoet met suiker, zoals gedroogde cranberries bijvoorbeeld. Die zijn bijna altijd gezoet. De bessen zijn van zichzelf namelijk erg zuur. Gedroogd fruit met toegevoegd suiker staat niet in de Schijf van Vijf. Tip: Hou een portie gedroogd fruit klein en kies voor ongesuikerde soorten.
Kortom fruit is een heerlijk en gezond toetje waarmee u volop kunt variëren.
(Bron: Voedingscentrum)