Naar cookieinstellingen
Duur 02:46
Gepubliceerd op 7 december 2016

Voedingsmisverstand: zijn E-nummers schadelijk?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Iedere maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer geeft Jaap Seidell antwoord op de vraag of E-nummers echt zo schadelijk zijn. 

E-nummers in plaats van de stofnaam

In een gekookt eitje zitten van nature honderden chemische stoffen met afschrikwekkende namen als docosahexaeenzuur, threonine en phenylacetaldehyde. Het zijn de stofnamen van respectievelijk een gezond vetzuur, een onmisbaar aminozuur en een natuurlijke smaakstof. Als de hele lijst van stoffen op de verpakking van onbewerkte groente, fruit of vlees zou staan liep de gemiddelde kritische consument er met een boog omheen. De gedachte dat er chemische stoffen in ons voedsel zitten maakt ons ongerust. Dat geldt nog veel meer als ze daar niet van nature in zitten. De Europese Unie heeft laten uitzoeken welke stoffen veilig toegevoegd kunnen worden aan ons voedsel. Die stoffen hebben een zogenoemd E-nummer. Zo’n nummer is kort (bijvoorbeeld E-306), maar net als de uitgeschreven stofnaam (in dit geval alfa tocoferol, oftewel vitamine E) zegt het de gemiddelde consument niets. Aan de naam kunt u niet zien of het stoffen zijn die ons lichaam van nature nodig heeft om goed te functioneren,  of dat het in principe onnodige en mogelijk schadelijke stoffen betreft.

Minder aantrekkelijk

Sommige stoffen worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om ze veiliger te maken. Die stoffen voorkomen voedselvergiftiging en verminderen voedselverspilling. Andere stoffen, zoals kleurstoffen en smaakversterkers, zitten er alleen in om de consument te verleiden. Zonder zijn ze minder aantrekkelijke producten om te eten. Met name die categorie bevat stoffen waarvan de veiligheid betwijfeld wordt. Van sommige kleurstoffen zoals briljantblauw FCF (E-133, in onder meer ‘smurfenijs’) en de gele kleurstof tartrazine (E-102, in bijvoorbeeld vanillevla en snoep) zijn sterke overgevoeligheidsreacties zoals hyperactiviteit, astma en huiduitslag gemeld.11

Erin als het moet, eruit als het kan

Meest voor de hand liggen is om stoffen die ons voedsel veiliger en houdbaarder maken blijven toestaan en stoffen die er alleen zijn voor het uiterlijk en de smaak verbieden. Zoals iemand uit de voedingsmiddelen industrie ooit zei; “Stoffen met E-nummers in voedsel; erin als het moet, eruit als het kan.” Nu is er een levensmiddelenfabrikant die de E-nummers heeft geschrapt. Dat klinkt lekker: tegen additieven, voor natuurlijk. Maar wie denkt dat we nu middels actieve burgerparticipatie het bedrijfsleven ter verantwoording hebben geroepen, komt bedrogen uit. Want wat gebeurt er: E621 gaat eruit. Maar de soep moet wel lekker blijven. Dus stoppen ze er gistextract in. Daar zit ook MSG in (mono-natriumglutamaat = ve-tsin = E621). Alleen, dat hoeft er dan niet bij te staan. Dat het in werkelijkheid echt zeer onwaarschijnlijk is dat uw hoofdpijn/vermoeidheid/winderigheid daadwerkelijk door die ve-tsin veroorzaakt wordt, is niet relevant. Waar het om gaat, is dat u nu ook niet meer kunt controleren of het erin zit.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 7 december 2016.

Stel uw vraag aan hoogleraar Jaap Seidell

U kunt van woensdag 7 december tot en met donderdag 8 december 2016 10.00 uur hieronder vragen stellen aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, over E-nummers  Andere vragen worden niet beantwoord. Na donderdag 8 december mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reactie

    RABE says:

    vers koken zonder pakjes en zakjes.
    kleine moeite als je een week menu maakt.
    aan de hand van dit menu de boodschappen doen.
    zo koop je nooit te veel en je weet wat je binnen krijgt.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.