Voedingsmisverstand: sjoemelvoedsel
Publicatiedatum: 1 februari 2017
Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Iedere maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer heeft hij het over sjoemelvoedsel, want niet ieder product is wat het lijkt.
Gezond imago
Ongezonde producten een gezond imago geven is in Nederland wettelijk toegestaan. Het is eigenlijk onverdedigbaar gezien de maatschappelijke kosten van de overmatige consumptie van suiker, zout en vet. Onze wet stelt wel dat reclame niet misleidend mag zijn. Organisaties als de Consumentenbond en Foodwatch eisten al herhaaldelijk om een heldere vermelding van de voornaamste ingrediënten op de voorkant van de verpakking en niet alleen in kleine lettertjes op de achterkant. Dit is nog niet overal doorgevoerd. Daarom moeten consumenten tot die tijd verpakkingen goed bestuderen. Om het u makkelijker te maken wordt er een voedings-app ontwikkeld.
Sjoemelvoedsel
Er bestaat niet alleen sjoemelsoftware er bestaat ook sjoemelvoedsel, want niet ieder product is wat het lijkt. Om een paar voorbeelden te noemen hazelnootpasta met cacao daarin zijn de voornaamste ingrediënten suiker en palmolie zijn. Per 100 gram 57 gram suiker.
Waldkornbrood daarvan is het eerste ingrediënt op de lijst is tarwebloem. Dat is het basisingrediënt van witbrood. Toch ligt er een glanzend donkerbruin brood met pitjes en zaden in het schap. Dat zou komen door het toevoegen van verbrande mout of moutstroop. De enige beschermde term in het broodschap is ‘volkoren.’ Bewust kiezen voor brood met veel vezels begint bij het kopen van een echt volkorenbrood. Donkerder is dus niet beter.
Surimi is bij de meeste mensen bekend als krabsticks. Eigenlijk is het een mengsel van de restproducten van witvis, deze wordt eerst fijngehakt. Daarna kan het eventueel meerdere keren gespoeld worden om ongewenste geurtjes te verwijderen. Het resultaat wordt vervolgens gestampt, verpulverd en omgevormd tot een gelatineachtige pasta. Afhankelijk van de gewenste textuur en smaak van het eindproduct, wordt deze pasta gemengd met verschillende toevoegingen. Er zit dus weinig krab en deze sticks.
En dan het gebruik van fruitnamen. Fruit is immers een beetje ‘heilig’. Wicky Aardbei ‘met 30% minder suiker’. Mooi plaatje van een grote aardbei op de voorkant. Een ideaal drankje voor uw (klein)kind lijkt het. Tot u leest dat het drankje slechts 10% vruchtensap bevat waarvan 0,6% aardbei. Een gram aardbei in een pakje van 200 milliliter suikerwater. Er moet in Nederland aardbei zitten in een verpakking waarop een aardbei staat. Een verwaarloosbare hoeveelheid weliswaar. In de Verenigde Staten is het nog een graadje erger. Daar doen ze gedroogde appelstukjes met wat rode kleurstof en chemisch aardbeidaroma in de havermout onder de noemer aardbei. Daar mogen ze de consument nog iets meer om de tuin leiden dan hier.
Dit onderwerp is besproken met Jaap Seidell in Tijd voor MAX op woensdag 1 februari 2017
—
Stel uw vraag aan hoogleraar Jaap Seidell
U kunt van woensdag 1 februari tot en met donderdag 2 februari 2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, over sjoemelvoedsel. Andere vragen worden niet beantwoord. Na donderdag 2 februari mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.
U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom wordt er aan alle hartige producten E621 toegevoegd???????????????????
Er zijn mensen allergisch voor.
Het kan een flinke hoofdpijn veroorzaken.
Als smaakversterker is een beetje zout minder schadelijk en zeker effectief.
Graag een antwoord op deze vraag.
Beste Rabe, dat zou het allesomvattende antwoord moeten zijn op de vraag waarom al vele jaren ál onze voeding mag worden vervuild met toelaatbare hoeveelheden troep. Het is eigenlijk niet meer te doen, fatsoenlijk eten. En oproepen aan de industrie en handel zijn natuurlijk flauwekul. Zeker als die worden gedaan door de verantwoordelijke bewindspersonen in een regering als de huidige. Die E261 zit overal in omdat producenten en handelaren daar economisch geil van worden. Elke voedseldollar is er één.