Naar cookieinstellingen
pioppi

Voedingsmisverstand: moeten nu wel of niet aan het Pioppi-dieet?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Elke maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer gaat het over of we nu wel of niet met z’n alle aan het Pioppi-dieet moeten. Al weken gaat het boek over dit dieet als zoete broodjes over de toonbank. Maar de meningen over het dieet zijn verdeeld. Daarom leggen wij de vraag of het nou wel of niet goed is om te volgen voor aan Jaap Seidell. 

Het dieet

Het Pioppi-dieet is bedacht door cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill. Het draagt de naam van het dorp Pioppi. Een dorp waar de bewoners opvallend oud worden. In het dorp worden de mensen gemiddeld 90 jaar en ze blijven lang gezond. Het dieet is geïnspireerd op een Mediterraan eetpatroon. En daar is in de basis niets mis mee. Het eten van veel groenten en onbewerkte producten is niet omstreden, maar Malhorta heeft er zijn eigen draai aangegeven en laat koolhydraten zoveel mogelijk weg en adviseert veel vet te eten. “Het traditionele mediterrane voedingspatroon is niet koolhydraat-arm. In Pioppi eten de mensen gewoon pasta. Maar kokosolie kennen ze daar niet. Er groeien geloof ik geen kokospalmen in Pioppi.”

Voedingsonderzoek

In de jaren 80 heeft Jaap voedingsonderzoek gedaan in de streek rondom Napels waar ook Pioppi ligt. De mensen daar hadden geen welvaartsziekten. In de jaren 80 houden de mensen in Pioppi zich nog aan het Mediterrane voedingspatroon, maar ook daar is de tijd niet stil blijven staan. Ook daar zijn inmiddels frisdranken en geraffineerde producten verkrijgbaar. Overigens is voeding niet de enige factor waarom er allemaal krasse knarren rondlopen in dat deel Italië. Het hangt ook heel erg samen met voldoende beweging en sociale contacten. De mensen hebben allemaal een moestuintje, waar ze dagelijks in werken en met elkaar kletsen. “Tegen de tijd dat je je eigen groentes geoogst hebt en een paar uur in de keuken hebt gestaan dan heb je ook helemaal geen trek meer in een diepvries pizza.” Die levensstijl lijkt aantrekkelijk maar is bijna niet na te leven in onze gehaaste welvaartsmaatschappij.

Over het Mediterraans dieet is in de afgelopen jaren al menig boek geschreven. Boeken als Montignac en dokter Frank zijn afgeleiden hiervan. Maar het wijkt ook niet veel af van het voedingspatroon dat op het Baltische platteland werd gegeten. En veel dichter bij huis, de eetgewoonten die onze voorouders er op na hielden. Zij aten vooral groenten en aardappelen en een klein stukje vlees. “Ik ben adviseur van de Dutch Cuisine. Dat zijn allemaal heel goede koks die de ‘ouderwetse’ manier van eten weer op de kaart willen zetten.”

Het Voedingscentrum over het Pioppi-dieet

Het Voedingscentrum zet vraagtekens bij het mijden van koolhydraten. Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron. Wie ze mijdt, loopt mogelijk vitamines,  mineralen en vezels mis. Ook het advies om roomboter en veel kokosolie te gebruiken wordt spreekt het Voedingscentrum tegen. Die bevatten veel verzadigd vet dat het LDL-cholesterol verhoogt. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verkleint het risico op hart- en vaatziekten. En over het drinken van een glas rode wijn per dag is ook nog nooit aangetoond dat het goed zou zijn voor het hart.

Alles met mate

Volgens Jaap is de reactie van het Voedingscentrum nogal stevig. “Er is niets mis mee dat mensen op deze manier meer groenten gaan eten en minder bewerkte producten. En te veel eieren en kokosolie is voor niemand goed. Alles met mate.” Wat Jaap betreft moeten we niet op dieet, maar onze levensstijl aanpassen. En dat is niet eenvoudig in onze snelle maatschappij. “Als je druk bent weet je zelf ook wel dat je eigenlijk lekker Mediterraan zou moeten gaan koken. Maar als je slechts 20 minuten hebt en dan weer door moet dan kom je toch sneller op een diepvries pizza uit en dat is dan weer net niet het soort Mediterrane voeding waar de mensen in Pioppi zo gezond van blijven.

Jaap Seidell bespreekt dit onderwerp op woensdag 7 november 2018 in Tijd voor MAX.

 

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.