Naar cookieinstellingen
Duur 06:15
Gepubliceerd op 13 december 2017

Voedingsmisverstand: wat is gezonder, banket- of amandelspijs?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Iedere maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Met de Kerst en de daarbij behorende kersttraktaties, is het geen overbodige luxe om er paar onder de loep te nemen. 

De banketstaaf en kerststol

Neem bijvoorbeeld de banketstaaf of de kerststol. Een traktatie die bij menig koffiemoment of aan het ontbijt rond de Kerst niet ontbreekt. Een lekkernij waar wel een klein misverstand aan hangt. Vaak zit er in de staaf of stol geen echte amandelspijs, maar banketspijs. Banketspijs is niet van gemalen amandelen gemaakt, maar van gemalen soja- of witte bonen. De reden is de prijs, want banketspijs is een stuk goedkoper dan amandelspijs. Voor de vorm worden er nog wel eens wat amandelen, synthetische amandelaroma of gemalen abrikozenpitten aan toegevoegd. Maar dat haalt het niet bij de echt amandelsmaak.

Banketspijs of amandelspijs

Banketspijs is minder lekker dan amandelspijs, maar geen van beide is gezond. Noten en peulvruchten zijn op zich goede voedingsmiddelen. Ze bevatten allebei veel eiwitten en vezels. In noten zitten ook nog veel gezonde vetten. Maar zowel banket- als amandelspijs bevat een kleine 40 procent suiker en tussen de 10 en 20 procent vet, waarvan ongeveer een derde ongezond verzadigd vet. Banketspijs bevat iets meer suiker, maar amandelspijs is meestal vetter. In amandelen zit van nature veel vet. Peulvruchten zijn daarentegen vetarm: aan banketspijs wordt dan ook palm- of raapolie toegevoegd. Raapolie is gezond onverzadigd vet, maar palmolie is net zo verzadigd als roomboter en waarschijnlijk slechter voor hart- en bloedvaten.

Decemberkilo’s

Maar het blijft in de decembermaand niet bij alleen de banketstaaf en kerststol. We snoepen wat af. Maar de een komt direct aan en is in januari bezig de decemberkilo’s er weer af te krijgen, terwijl de ander volop van al het lekkers geniet. Aankomen en afvallen hangt van veel meer af dan alleen van hoeveel we eten en bewegen. Hoe minder lichaamsvet, hoe beter, denken we vaak. Maar ons vet vervult allerlei lichaamsfuncties. Hoe houden we ons vet onder controle en hoe komt het dat de een zo veel sneller aankomt dan de ander? ‘elk pondje gaat door het mondje’ is veel te simpel. Allerlei factoren zorgen ervoor dat die pondjes er bij de een veel sneller aan vliegen dan bij de ander. Lichaamsvet is veel meer dan alleen de opslag van overtollige energie. De vetcellen geven continu signalen af, vooral in de vorm van hormonen, waarmee ze onder meer de stofwisseling, eetlust en verzadiging reguleren.

Aankomen en afvallen

Erfelijke factoren zijn bepalend in of we aankomen of afvallen. Daarnaast is de een erg efficiënt bij het omzetten van een teveel aan voedsel in vetopslag. Bij de ander gaat een hoop energie verloren als warmte. Inmiddels is ook bekend dat onze darmbacteriën een belangrijke rol spelen. Sommige bacteriën halen veel mee energie uit voedsel in de darm dan andere. En iedereen eet verschillend en verschillende hoeveelheden. Sommigen zijn veel eerder verzadigd dan anderen en sommigen kunnen lekkere verleidingen makkelijker weerstaan dan anderen.

Of Jaap nog een tip heeft om de decemberkilo’s te voorkomen? “Zet al het lekkere kerstsnoep en alle hartige verleidingen niet voortdurend op tafel. De verleiding om dan iets te pakken is uitermate groot. Plan daarnaast tijdens de kerstdagen een lange wandeling of ga naar een kerstfilm of -concert. Telkens geconfronteerd worden met lekkers is vaak de belangrijkste boosdoener.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op woensdag 13 december 2017.

Stel uw vraag aan hoogleraar Jaap Seidell

U kunt van woensdag 13 december 2017 tot en met donderdag 14 december  2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, (zoete) verleiding tijdens de feestdagen.  Andere vragen worden niet beantwoord. Na donderdag 14 december mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.