Naar cookieinstellingen
Duur 04:26
Gepubliceerd op 10 januari 2018

Voedingsmisverstand: hoe gezond zijn zoetstoffen?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Iedere maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer gaat het over light-producten waar zoetstoffen inzitten en de stof aspartaam in het bijzonder. Want hoe ‘light’ zijn deze producten eigenlijk?

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn we massaal aan het lijnen gelagen en stappen we vaak over op light-producten. Maar zijn deze light-producten wel goed voor onze gezondheid? Zo zit in veel light frisdrank de stof aspartaam. En de vraag is, hoe veilig is deze stof? Volgens Jaap Seidell is er waarschijnlijk geen stof in ons voedsel waar zoveel over geschreven is als aspartaam. De rapporten zijn tot op heden zeer geruststellend, maar toch blijven de geruchten over nadelige bijwerkingen zeer hardnekkig.

Aspartaam

Asprataam wordt in ons lichaam afgebroken in 3 stoffen: fenylalanine (50%), asparaginezuur (40%) en methanol (10%). De eerste 2 zijn aminozuren, de van nature voorkomende bouwstenen van eiwitten. Deze stoffen zijn onschuldig en leveren geen problemen op. De concentratie van fenylalanine in het bloed na het drinken van 28 blikjes light-frisdrank is vergelijkbaar met die na 1 glas melk. Alleen mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte PKU (fenylketonurie), moeten elke bron met fenylalanine mijden.

Methanol

Methanol is een (zeer giftig) bijproduct van alcoholische gisting. Methanol is dodelijk bij een dosering van ongeveer 25 gram, maar bij een inname van 200-500 mg per kilo lichaamsgewicht kunnen er al vergiftigingsverschijnselen optreden. Afbraak van methanol zorgt voor ophoping van mierenzuur en dat kan leiden tot blindheid en ademstilstand. 1 liter frisdrank gezoet met aspartaam bevat 55 mg methanol, maar rode wijn bevat ook zoveel en witte wijn zelfs het dubbele, terwijl het gehalte in vruchtensap daar nog weer ver boven zit. Een volwassene kan meer dan 600 blikjes frisdrank drinken voordat gevaarlijke concentraties methanol te verwachten zijn. Onderzoekers voerden proefdieren langdurig wel 4 gram aspartaam per kilo lichaamsgewicht per dag zonder dat er nadelige effecten als het optreden van kanker of duidelijke neurologische schade werden geconstateerd. 

Aanvaardbare dagelijkse inname

Voor aspartaam is de ‘aanvaardbare dagelijkse inname’ (ADI) vastgesteld op 40 mg per kilogram lichaamsgewicht. De hoogste inname die gemeten is bij ­Europese consumenten is ongeveer 15 mg per kilo per dag. De ADI is de hoeveelheid van een stof die u levenslang binnen mag krijgen zonder dat het slecht is voor uw gezondheid. Lichte mensen en kinderen mogen er dus minder van consumeren dan zwaardere volwassenen. Naast aspartaam zijn er nog meer soorten zoetstoffen. Hier leest u meer over in het voedingstip-artikel over zoetjes in de koffie of thee.

Controverse blijft

Toch sluit het feit dat aspartaam niet direct gevaarlijk is niet uit dat sommige mensen na het drinken van veel light frisdrank hoofdpijn, duizeligheid, stemmingsproblemen of maag-darmproblemen krijgen. Of dit verband heeft met aspartaam is moeilijk te onderzoeken en er is nog niet veel over bekend. “De controverse over de veiligheid van aspartaam blijft voorlopig nog wel. Evengoed draagt het nuttigen van zoetstoffen als aspartaam niet bij een een gezonde voeding”, aldus Jaap Seidell.

Jaap Seidell bespreekt dit voedingsmisverstand op 10 januari 2018 in Tijd voor MAX.

Stel uw vraag aan hoogleraar Jaap Seidell

U kunt van woensdag 10 januari 2018 tot en met donderdag 11 januari 2018 10.00 uur hieronder vragen stellen aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, (zoete) stoffen als aspartaam.  Andere vragen worden niet beantwoord. Na donderdag 11 januari 2018 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Melita says:

    Een vraag voor Jaap Seidell,

    Er werd in de uitzending van vandaag gesproken over een stof halose in de voeding ?
    Wat is dit precies ? Ik kan het niet op het internet vinden.
    Is dit een smaakversterker? Ik ben overgevoelig voor onder andere smaakversterkers in de voeding. Het staat vaak niet op de verpakking. Nu vraag ik me af of het soms deze stof is waar ik intolerant of allergisch op reageer .
    Wat mij betreft zouden smaakversterkers verboden moeten worden.

    Ik hoop op een reactie en dan met de juiste naam van de stof.

    Jammer ook dat er vaak met onderwerpen juist niet op deze dingen wordt doorgepraat.

    En ook dat de info bijvoorbeeld over aspartaam, de gevaarlijke bijwerkingen ervan , wel op de site staat maar niet in de uitzending goed naar voren komt.
    De interviewers vallen iemand te vaak in de rede, dat is jammer.
    Liever minder mensen aan tafel en een onderwerp meer in de diepte bespreken.

    Met vriendelijke groet,

    M van Sluis

    oosterwijck says:

    Blijf wantrouwend, ongeacht wat de geleerden ook verkondigen. Er zijn al zoveel keren, andere (nieuwe) inzichten gekomen, van veel stoffen die we dagelijks te verstouwen krijgen. Je kunt niemand vertrouwen. Elke geleerde kan (om)gekocht zijn door de industrie. En elke stof kan op velerlei wijzen geanaliseerd worden. Waarom een chemische stof in je koffie of frisdrank gebruiken. Waarvan we over een langere tijd onderkennen dat het gif is? Denk maar even aan Softenon, aan anticonceptiemiddelen, aan plastic, aan koemelk, allemaal stoffen die goed voor de mens waren. Totdat het tegendeel bewezen werd. Wen liever aan minder zoet. Vertrouw op de natuur, op natuurlijke middelen.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.