Voedingsmisverstand: eten van voedsel na de houdbaarheidsdatum
Publicatiedatum: 5 april 2017
Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Iedere maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer heeft hij het over het eten van voedsel na het verstrijken van de de houdbaarheidsdatum.
Voedselgeletterdheid
In het goed lezen en begrijpen van etiketten op verpakkingen is nog een hoop te winnen. Het begrijpen van de etiketten wordt ook wel voedselgeletterdheid genoemd. Veel van de termen op etiketten worden niet juist geïnterpreteerd. Een goed voorbeeld daarvan is de houdbaarheidsdatum. Wat wordt nu werkelijk met dit begrip bedoeld. Door het begrip niet goed te begrijpen wordt er jaarlijks 135 kilo voedsel per persoon weggegooid. Voor de hele Europese Unie gaat het om 88 miljard ton eten per jaar. Staatssecretaris Van Dam riep eind maart 2017 al op om de ’ten minste houdbaar tot’ van de verpakking te verwijderen om verspilling tegen te gaan.
De misverstanden worden in de hand gewerkt doordat er wettelijk 2 begrippen zijn toegestaan die erg op elkaar lijken, maar een verschillende betekenis hebben. Dit heeft als gevolg dat we soms onnodig eten weggooien, maar ook dat we wellicht voedsel eten wat mogelijk niet meer veilig is.
THT en TGT
‘Te gebruiken tot’ slaat op de veiligheid van voedsel. Na die datum is de veiligheid niet meer gegarandeerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor melk, eieren en vis. De term ’ten minste houdbaar tot’ slaat op de kwaliteit (geur, kleur en smaak) van voedsel. De producent geeft daarmee aan dat na die datum de kleur of smaak wat achteruit kan lopen. Een goed voorbeeld is chocolade die verandert van kleur, maar is dan nog prima te eten. Vooral niet gekoelde producten zijn tot ver na de ’ten minste houdbaar tot’-datum te eten.
Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op woensdag 5 april 2017.
—
Stel uw vraag aan hoogleraar Jaap Seidell
U kunt van woensdag 5 april tot en met donderdag 6 april 2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, over TGT en THT. Andere vragen worden niet beantwoord. Na donderdag 2 februari mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.
U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.