Voedingsmiddelen met vitamineclaims vaak ongezond
Publicatiedatum: 5 april 2016
Ruim driekwart van de producten waarop een vitamineclaim staat is niet gezond. Dat blijkt uit onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch. Het gaat dan om producten als koekjes, frisdrank, ijsjes en energiedrankjes.
Onterecht gezond imago
Aan minder gezonde producten voegt men volgens het onderzoek vaak vitamines toe, waarna ze een etiket met een vitamineclaim krijgen. Hierdoor verkrijgen de producten onterecht een gezonder imago, wat juist averechts werkt. De claims zijn bedoeld om consumenten te helpen om gezonde keuzes te maken, maar in de praktijk verleiden ze juist om junkfood te kopen, concludeert Foodwatch.
Veel vet, zout en suiker
Op de etiketten staat bijvoorbeeld ‘Rijk aan vitamine C’ of ‘Bron van vezels’, maar tegelijkertijd zit er in de producten vaak veel vet, zout of suiker. Op groenten en fruit staan er volgens Foodwatch opmerkelijk genoeg zelden vitamineclaims.
430 producten getoetst
Het onderzoek toetste 430 producten met een vitamineclaim aan de hand van criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie. Wat bleek: maar liefst 76 procent van de producten mag niet als gezond worden beschouwd. Soortgelijk onderzoek in Duitsland toont aan dat daar zelfs 89 procent van de producten met een vitamineclaim ongezond is.
Verbod op claims
Foodwatch wil nu dat er in Europees verband een verbod komt op het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op ongezonde producten en start daarom een speciale e-mailactie om hiervoor te zorgen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
ik had laatst een pot multivitamine gekocht,
de smaak was echter zo smerig ,
dat ik de hele pot na thuiskomst,
en bij het nemen van de eerste pil,
in de kliko gegooid heb
waarom zijn vitamine pillen niet om te vreten.
voor mij was het weg 15 euro