Vlechtbrood van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 20 september 2021
De technische opdracht van afgelopen week in Heel Holland Bakt Nog een keer was het maken van vlechtbroodjes. Een echt blikvanger op de ontbijttafel. Maar dat bleek nog geen eenvoudige klus. Wilt u ze toch zelf een keer proberen? Robèrt van Beckhoven deelt zijn recept voor een vlechtbrood.
Ingrediënten:
- 1 zakje instant gist
- 300 milliliter lauwwarm water
- 450 gram witte bloem
- 25 gram boter
- 1 theelepel suiker
- 1,50 theelepel zout
- 1 losgeklopt ei
Bereidingswijze:
- Doe de gist in een kommetje met 50 ml lauwwarme melk. Gebruik een keukenthermometer en verwarm de melk tot ongeveer 37 graden. Laat 5 minuten staan.
- Doe het meel in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Doe er de suiker, de rest van de melk, boter en het gistmengsel in. Meng met een lepel of vork tot een zacht, slap deeg en laat 15 minuten afgedekt rusten.
- Voeg extra lauwwarme melk toe als het te droog is en extra meel als het te vochtig is.
- Bestuif het werkvlak licht met meel, voeg het zout toe aan het deeg en kneed het in 8-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. U kunt ook een staande mixer gebruiken, kneed het deeg dan 3 minuten op lage snelheid.
- Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Sla de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Weeg 480 gram deeg af. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van 80 gram per stuk.
- Bol elk stukje goed op. Laat de bolletjes 10 minuten rijzen.
- Rol de bolletjes beetje bij beetje tot lange strengen van circa 35 cm. Probeer daarbij de ronde bovenkant van het oorspronkelijke bolletje te behouden. Dat blijft dan de ronde bovenkant van de streng.
- Leg de strengen in een stervorm neer. Bekijk de bakvideo om te zien hoe u dit moet doen.
- Begin met vlechten: leg streng 6 russen 3 en 4. Leg streng 2 naar 6. Leg streng 1 tussen 3 en 4. Leg streng 5 naar 1.
- Herhaal deze handeling tot u het hele brood gevlochten heeft.
- Werk de uiteinden mooi weg onder het brood.
- Leg het brood op een met olie ingevette bakplaat.
- Bestrijk een groot stuk plasticfolie dun met olie en dek het brood ermee af.
- Laat nogmaals minimaal 1 uur rijzen of tot het brood in volume verdubbeld is
- Verwarm tijdig de oven voor op 220 graden.
- Benevel eventueel de oven met een platenspuit met water voor een extra krokante korst. Verwijder de plasticfolie en bestrijk het brood met losgeklopt ei.
- Bak het vlechtbrood in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
- Bestrijk het met brood en boter.
(Bron: Robèrt van Beckhoven/Heel Holland Bakt/Foto ter illustratie)