Naar cookieinstellingen
Vitello tonnato

Vitello tonnato nieuwe stijl van Gertjan Kiers

Dichtende slager Gertjan Kiers maakt in Tijd voor MAX zijn eigen versie van vitello tonnato, een zeer feestelijk bijgerecht. Hij beschrijft hoe u het moet maken.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de vitello tonnato zelf

  • 500 gram kalfsmuis
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 25 gram boter
  • 20 zwarte olijven zonder pit
  • 200 gram verse tonijnfilet
  • 2 deciliter mayonaise
  • Sap van 1 citroen
  • 2 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 4 takjes platte peterselie, blaadjes fijngehakt
  • 8 groene olijven zonder pit, fijngehakt
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 4 groene olijven zonder pit, in plakjes
  • 2 takjes kervel, blaadjes fijngehakt
  • Halve citroen, in partjes
  • Zwarte peper en zeezout

Voor de truffelmayonaise

  • 8 el mayonaise
  • 2 el crème fraîche
  • 2 el truffeltapenade

Extra benodigdheden:

  • Ronde stekers (Ø 7 centimeter)
  • Cocktailstamper

Bereidingswijze:

Haal de kalfsmuis 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan en bestrooi de kalfsmuis met zeezout. Bak het vlees rondom goudbruin. Laat de boter in de pan smelten en keer het vlees zodat het rondom goed met de boter in contact komt.

Leg de kalfsmuis op het rooster in het midden van de oven (zet een braadslee onder het rooster als u geen zin hebt om naderhand de oven schoon te maken) en steek een kernthermometer tot in de kern van het vlees. Stel deze in op een kerntemperatuur van 50 graden Celsius.

Neem het vlees uit de oven als de kerntemperatuur is bereikt en laat volledig afkoelen. Zet de oven op 100 graden Celsius. Leg de zwarte olijven in een hittebestendige schaal in de oven en laat ze in ongeveer 1 uur helemaal drogen.

Snijd intussen de tonijnfilet in kleine blokjes. Meng de mayonaise met het citroensap, de ansjovisfilets, knoflook en platte peterselie en meng dit met de fijngehakte groene olijven en het sjalotje en versgemalen peper en zeezout naar smaak door de tonijntartaar.

Maal de gedroogde zwarte olijven, bijvoorbeeld in de hakmolen van de staafmixer, fijn. Meng de ingrediënten voor de truffelmayonaise.

Snijd de afgekoelde kalfsmuis in dunne plakjes en verdeel dakpansgewijs over de borden. Bestrooi met zwarte peper en zeezout naar smaak.

Vul 4 ronde stekers (Ø 7 centimeter) met de tonijntartaar en druk zachtjes met een cocktailstamper aan. Bestrooi royaal met de gemalen olijven.

Zet met behulp van een spatel op ieder bord een gevulde steker en verwijder de stekers voorzichtig. Garneer met de truffelmayonaise, de plakjes groene olijf, de kervel en de partjes citroen.

Extra tip

Erg lekker met toast van focaccia.

(Bron: Gertjan Kiers / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.