Vispakketjes van Janny van der Heijden
Zo weinig mogelijk naar de winkels, maar wel goed en betaalbaar eten? Dat kan met een paar slimme inkopen. Diepvries zalm en kabeljauw is vaak individueel verpakt verkrijgbaar. Veel mensen vinden vis bakken lastig of zien op tegen de geur in huis. Door de vis in te pakken en in de oven te garen kan er niets misgaan bij de bereiding, valt er bijna niks af te wassen en ruikt de keuken niet naar vis.
En papillotte
De Fransen noemen het in een pakketje vouwen en bereiden En papillotte. Het kan op 2 manieren, met bakpapier of met aluminiumfolie. Hieronder 2 manieren en 2 recepten voor vispakketjes:
Ingrediënten:
- Een vel bakpapier of aluminiumfolie
- 1 stuk (ontdooide) zalm
- Zout, peper
- Olijfolie
- 1-2 takjes verse dille
- 1 schijf citroen of limoen
Of
- 1 stuk kabeljauw
- Zout, peper
- Olijfolie
- Diepvries Italiaanse kruiden
Bereidingswijze:
Met een vel aluminiumfolie:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een vel aluminiumfolie op het werkvlak. Druppel op het midden wat olijfolie en wrijf het enigszins uit. Kruid de zalm met zout en peper en leg (eventueel velkant naar beneden) de vis hierop. Leg de dille op de vis en hierop de schijf citroen of limoen. Vouw in de lengte van de vis de beide kanten van het folie omhoog en vouw de zijkanten om en naar beneden. Vouw ook de zijkanten dicht. Pak de vis niet te strak in, maar laat een beetje ruimte zodat de lucht uit kan zetten. Leg het pakketje in de oven en laat in ongeveer 12-14 minuten gaar worden. Neem uit de oven, leg direct op een bord en laat even uitdampen. Vouw dan het pakketje voorzichtig open. Voorzichtig want de stoom is heet.
Met een vel bakpapier:
Op dezelfde manier kan met bakpapier een pakketje gemaakt worden voor de kabeljauw. Bestrooi de vis met zout en peper. Meng de Italiaanse kruiden met olijfolie en verdeel over de bovenkant van de kabeljauw. Druppel er wat water of bijvoorbeeld een scheutje witte wijn of wat druppels azijn omheen en vouw de pakketjes dicht. Gaar de vis in de voorverwarmde oven gaar in 12 -14 minuten. (Afhankelijk van de dikte.) Neem de kabeljauw uit de oven, leg direct op een bord en laat even uitdampen. Vouw dan het pakketje voorzichtig open.
(Bron: Janny van der Heijden)