Vis met zeewiersalade van Bart van Olphen
Publicatiedatum: 20 februari 2018
Laat uzelf verrassen en maak eens een vis van de vangst van die dag. Ga naar uw visboer en vraag ernaar. Bart serveert bij de vis een zeewiersalade.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 venkelknollen, grofgesneden
- 2 citroenen, in schijfjes
- schil van ½ sinaasappel, fijngehakt
- 1 bosje verse tijm
- 6 losse tenen knoflook, gepeld, fijngesneden
- 2 uien, met schil, grofgesneden
- 3 hele knoflookbollen, horizontaal gehalveerd
- olijfolie
- zeezout & peper
Voor de zeewiersalade:
- 4 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels citroensap
- 8 eetlepels lichte olijfolie
- 2 eetlepels frambozenazijn
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- ½ bosje bieslook, fijngehakt
- 450 gram vers zeewier naar keuze (wakame, draadwier, zee-eik, of een mix), of gedroogd
- 150 gram zeekraal
- 100 gram ijsbergsla
- 1 eetlepels wit sesamzaad, geroosterd
Bereidingswijze:
Van de vis:
Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met olijfolie.
Snijd de vis om de 2 centimeter aan beide kanten diagonaal in, in de richting van de middengraat. Leg de vis in de ovenschaal en vul de buikholte van de vis met de helft van de gesneden venkel, schijfjes van 1 citroen, sinaasappelschil en een paar takjes tijm. Giet wat olijfolie erbij en breng op smaak met zout en peper.
Vul de inkepingen in het vel van de vis met olijfolie, zout en peper en de fijngesneden knoflook. Bestrooi het vel van de vis met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Verdeel de rest van de venkel, de uien, knoflookbollen en overgebleven takjes tijm rondom de vis.
Zet de vis in de oven. Reken 18-20 minuten voor vissen tot 400 gram en voor elke 100 gram extra 2-4 minuten langer. Serveer met wat extra olijfolie en de rest van de schijfjes citroen.
Van de salade:
Meng voor de dressing de sojasaus, het citroensap, sinaasappelsap, de rijstazijn, mirin en sesamolie in een kommetje. Voeg dan de gember, rode peper en knoflook toe en laat een halfuur intrekken.
Bereid voor de salade het zeewier. Als u droog zeewier gebruikt, laat het dan 5 minuten weken in handwarm water in een kom. Als u vers zeewier gebruikt, dompel dan de wakame, draadwier en zee-eik 10-15 seconden in een pan met kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze direct in een kom met water en ijs. Laat de soorten zeewier uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
Blancheer de zeekraal en lamsoor ½ minuut in een pan met kokend water zonder zout. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze direct afkoelen in ijswater. Laat de groen uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Meng de dressing met de verschillende soorten zeegroenten en serveer bestrooid met sesamzaad.
(Bron: Bart van Olphen)