Naar cookieinstellingen
vis en zeewiersalade

Vis met zeewiersalade van Bart van Olphen

Laat uzelf verrassen en maak eens een vis van de vangst van die dag. Ga naar uw visboer en vraag ernaar. Bart serveert bij de vis een zeewiersalade.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 venkelknollen, grofgesneden
  • 2 citroenen, in schijfjes
  • schil van ½ sinaasappel, fijngehakt
  • 1 bosje verse tijm
  • 6 losse tenen knoflook, gepeld, fijngesneden
  • 2 uien, met schil, grofgesneden
  • 3 hele knoflookbollen, horizontaal gehalveerd
  • olijfolie
  • zeezout & peper

Voor de zeewiersalade:

  • 4 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels citroensap
  • 8 eetlepels lichte olijfolie
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • ½ bosje bieslook, fijngehakt
  • 450 gram vers zeewier naar keuze (wakame, draadwier, zee-eik, of een mix), of gedroogd
  • 150 gram zeekraal
  • 100 gram ijsbergsla
  • 1 eetlepels wit sesamzaad, geroosterd

Bereidingswijze:

Van de vis:

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met olijfolie.

Snijd de vis om de 2 centimeter aan beide kanten diagonaal in, in de richting van de middengraat. Leg de vis in de ovenschaal en vul de buikholte van de vis met de helft van de gesneden venkel, schijfjes van 1 citroen, sinaasappelschil en een paar takjes tijm. Giet wat olijfolie erbij en breng op smaak met zout en peper.

Vul de inkepingen in het vel van de vis met olijfolie, zout en peper en de fijngesneden knoflook. Bestrooi het vel van de vis met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Verdeel de rest van de venkel, de uien, knoflookbollen en overgebleven takjes tijm rondom de vis.

Zet de vis in de oven. Reken 18-20 minuten voor vissen tot 400 gram en voor elke 100 gram extra 2-4 minuten langer. Serveer met wat extra olijfolie en de rest van de schijfjes citroen.

Van de salade:

Meng voor de dressing de sojasaus, het citroensap, sinaasappelsap, de rijstazijn, mirin en sesamolie in een kommetje. Voeg dan de gember, rode peper en knoflook toe en laat een halfuur intrekken.

Bereid voor de salade het zeewier. Als u droog zeewier gebruikt, laat het dan 5 minuten weken in handwarm water in een kom. Als u vers zeewier gebruikt, dompel dan de wakame, draadwier en zee-eik 10-15 seconden in een pan met kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze direct in een kom met water en ijs. Laat de soorten zeewier uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Blancheer de zeekraal en lamsoor ½ minuut in een pan met kokend water zonder zout. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze direct afkoelen in ijswater. Laat de groen uitlekken en dep droog met keukenpapier.

Meng de dressing met de verschillende soorten zeegroenten en serveer bestrooid met sesamzaad.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.