Naar cookieinstellingen
fruit en groente

Verliest gesneden groente en fruit echt voedingswaarde?

Er wordt gezegd dat groente en fruit voedingswaarde verliezen als u ze snijdt. Klopt dit? En zo ja, welke voedingsstoffen gaan er dan verloren?

Snijden maakt stuk

Wie groente of fruit bewerkt met een mes, maakt het eigenlijk kapot. Eelke Westra, specialist op het gebied van verse groenten en fruit en verbonden aan de Wageningen Research, legt in het tv-programma Radar uit dat een mes de celstructuur stuk maakt. Ook schillen kan hiervoor zorgen.

Oplossende voedingsstoffen

Zo’n kapotte celstructuur heeft ook gevolgen voor de voedingswaarde. Een opengesneden stuk groente of fruit wordt immers direct blootgesteld aan allerlei factoren die zij in hele toestand veel beter buiten de deur kunnen houden. Denk aan licht en zuurstof. Antioxidanten kunnen hierdoor verloren gaan, want zij zijn hier erg gevoelig voor.

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die vrije radicalen opruimen. Dat zijn slechte stoffen die in het meest ongunstige geval lichaamscellen kunnen aantasten. Onder antioxidanten vallen onder andere vitamines C en E, maar ook zink, seleen en koper zijn antioxidanten.

voorgesneden groente
Lees ook: Zitten er minder vitamines in voorgesneden groente?

Geen significant verschil?

Hoewel gesneden of geschilde groente en fruit dus daadwerkelijk wat van de voedingswaarden verliest, is het verlies niet echt gigantisch te noemen. Althans, dat toont een Amerikaanse studie uit 2006 aan. De onderzoekers bewaren zowel hele als gesneden stukken ananas, kiwi, watermeloen, cantaloupe meloen, mango en aardbeien gedurende 9 dagen bij 5 graden Celsius. Tijdens het onderzoek wordt gecontroleerd of de voedingswaarde terugloopt en hoe het uiterlijk van de gesneden en ongesneden stukken fruit verandert. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid vitamine C in gesneden stukken kiwi, watermeloen en aardbeien na 6 dagen is afgenomen met 5 procent is. Voor het andere fruit geldt dat dit zo rond de 10 procent ligt, afgezien van de cantaloupe. Die bevat na 6 dagen koelen 25 procent minder vitamine C. Ook de hoeveelheid carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen die het lichaam soms kan omzetten in vitamine A, neemt in de meeste gevallen niet af. Bij de ananas is dat overigens wel het geval, want hier zit na 6 dagen 25 procent minder carotenoïden in.

Gekoeld werkt altijd

Hoewel het onderzoek laat zien dat echt niet alle voedingsstoffen uit  – in dit geval – gesneden fruit verdwijnen, is er wel 1 ‘maar’. De stukken fruit zijn namelijk gekoeld bewaard. Koelte zorgt er naar verluidt voor dat de voedingsstoffen langer geconserveerd blijven. Of er net zoveel goede stoffen overblijven na hetzelfde aantal dagen buiten de koelkast, is niet onderzocht in de Amerikaanse studie.

(Bron: Harvard University, Pubmed, archief, Radar. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ton Voorn says:

    Bij deze onderzoeken wordt een belangrijk aspect over het verliezen van voedingswaarde “vergeten” namelijk dat bij verse gesneden groente snijden geen invloed heeft, omdat kort na het snijden het voedsel geconsumeerd wordt. Neem bijvoorbeeld sla, leg me eens uit wat het verschil is tussen scheuren en snijden ten aanzien van uiterlijk en voedingswaarde is.
    Er zijn de afgelopen 50 jaar zoveel onderzoeken geweest, waarbij de conclusies van “deskundigen” fout bleken te zijn. Veerse voedingsmiddelen dienen maar kort bewaard te worden, omdat de voedingswaarde door het dagen te bewaren in kwaliteit achteruit gaan. Dit kan visueel worden vastgesteld!!

    Succes met de wetenschap. Gebruik liever jouw boeren verstand!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.